Filmový festival Cinema Mundi uvede premiéry i jediné české projekce

Brno, 19. února 2012 (MEDIAFAX) - Festival Cinema Mundi začínající příští středu 29. února v Brně představí běhěm osmi dnů nejlepší díla ze světové kinematografie za uplynulý rok. V některých případech to budou jediná představení těchto filmů v České republice, řekla v neděli PR manažerka festivalu Monika Futáková. Diváci se běhe třetího ročníku festivalu mohou těšit na snímky, které usilovaly o Oscara za nejlepší cizojazyčný film, například na exkluzivní předpremiéru snímku Železná lady v hlavní roli s Meryl Streepovou, který festival zahájí. Po něm bude následovat česká okupační komedie Jana Hřebejka Musíme si pomáhat.

cinemamundi

"Stejně jako v minulých ročnících budou některé filmy premiéry a také jediná představení v České republice," komentuje program festivalu Futáková. Oproti loňskému roku pořadatelé pozměnili programovou koncepci tak, aby se v ní návštěvníci lépe orientovali. První polovina festivalu bude patřit hlavní filmové sekci, která nabídne asi 30 snímků. Většinou půjde o premiéry nebo jediné české projekce. Pro diváky je připraven íránský držitel Zlatého glóbu, snímek Rozchod Nadera a Simin, peruánský Říjen oceněný na festivalu v Cannes nebo Pohlednice japonského režiséra Kaneta Šindó. Desítky cen získalo španělské historické drama Tmavý chléb, za pozornost stojí také kubánské dílo Habanastation či vietnamský zástupce The Prince and the Pagoda Boy.

Doprovodné sekci bude vyhrazená převážně druhá část festivalu. Loni se organizátoři zaměřili na rumunskou a polskou tvorbu, letos přiblíží pobaltskou kinematografii. Tu představí asi 20 snímků, mezi nimi lotyšský Střevíček (1998) nebo estonská Třída (2007). „Premiéru bude mít v Brně tragikomedie Návrat seržanta Lapina, která měla původně zastupovat Lotyšsko v letošním oscarovém klání,“ doplnila Futáková.

Diváci mohou také poprvé zhlédnout předpremiéru české komedie Miroslava Šmídmajera Probudím se včera, a to v rámci partnerství s televizí Nova Cinema a společností Bioscop. Filmovou přehlídku zakončí 7. března slavnostní předávání cen, o kterých rozhodne studentská porota. Festivalové projekce se uskuteční ve Velkém Špalíčku a v kině Lucerna. Základní cena vstupenek na jednotlivé projekce je 99 korun, studenti zaplatí o 20 korun méně. Festival pass (4+1 zdarma) přijde na 396 korun, studentská varianta pak na 316 korun.

Brněnský filmový festival Cinema Mundi nabídl v loňském roce 142 promítání a navštívilo ho přes 13 tisíc lidí. „Téměř 10 500 z nich se zúčastnilo filmových projekcí a okolo 3000 lidí doprovodného programu,“ uzavíráFutáková.

Lenka Horáková, Michal Vaňáč, foto: Cinema Mundi

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Červenec 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..