Divadelní svět v Brně

Brno, 6. června 2011 - Na přelomu května a června ožily brněnské divadelní sály a kina, ale i ulice a náměstí II. ročníkem festivalu Divadelní svět Brno. Tento festival, jehož pořadatelem se stalo Brněnské kulturní centrum, do sebe vstřebal různé dílčí divadelnické aktivity. Jeho součástí se nyní stala Noc kejklířů, Slavnost masek i dosavadní přehlídka pouličního divadla Na prknech dlažbě i trávě. Součástí Divadelního světa Brno se také staly nové významné akce: Festival žánrů, Divadlo v pohybu, Dokořán pro hudební divadlo a Festival radosti.

divadlo-01

Mezinárodní festival Divadelní svět Brno nabídl divákům inscenace význačných zahraničních souborů a také mnoho zajímavých představení z české divadelní scény. Na festivalu jsme tak mohli vidět soubory z Francie, Itálie, Polska, Rumunska a také ze Slovenska, které představilo škálu od Slovenského národného divadla až po Tůlavé divadlo z Bratislavy a Bábkové divadlo ze Žiliny. Hry z domácí produkce předvedly divadelní soubory z Prahy a z Ostravy. Brno bylo zastoupeno širokým spektrem divadel od Národního divadla přes Městské divadlo Brno, divadlo Husa na provázku, HaDivadlo až po Buranteatr, Polárku, Feste a Loutkové divadlo Radost.

divadlo-02

 

Hvězdou festivalu byl Peter Brook

Pořadatelé festivalu si vytyčili základní dramaturgickou linii v tom, že každý festivalový ročník bude mít v čele svou významnou divadelnickou osobnost a její občanský postoj vyjádřený skrze divadlo. V ročníku 2011 se touto osobností stal skvělý divadelní a filmový režisér a divadelní reformátor Peter Brook. Tento britský divadelník, který většinu svého uměleckého života spojil s divadelním souborem Bouffes du Nord v Paříži, je také uznávaným filmovým režisérem (Pán much, Marat/Sade, Král Lear, Moderato Cantabile) a jeho filmy byly jako součást festivalu uvedeny v kině Art. Na samotném festivalu světově proslulý soubor Bouffes du Nord uvedl představení Magická flétna právě v režii Petera Brooka.

Divadelní produkce se kromě tradičních brněnských scén uskutečnily také v místech pro divadlo méně obvyklých, například ve Flédě, nebo v prostorách bývalé textilní továrny Vlněna. Kulisou některých představení byla i městská zákoutí – Denisovy sady, Biskupský dvůr, nádvoří Špilberka, náměstí Svobody a Zelný trh. Právě okolí Parnasu ožilo desítkamu hudebních a divadelních vystoupení, doslova divadelním jarmarkem, při Noci kejklířů, která zahajovala celý festival. Podobnou atmosféru, kdy se na několik hodin ujalo vlády nad Brnem krásné bláznovství, poskytla návštěvníkům festivalu Slavnost masek na náměstí Svobody, která celý festival Divadelní svět Brno symbolicky zakončila.

Alena Štěpánková

Brněnská muzejní noc opět lákala

muzejninoc-01Letos již posedmé se v Brně uskutečnila za nebývalého zájmu veřejnosti Brněnská muzejní noc. Letošní muzejní noc připomněla jubilea tří brněnských výstavních institucí: padesátin Moravské galerie a Technického muzea a dvacátého výročí vzniku Muzea romské kultury.
Moravská galerie přispěla do programu muzejní noci devíti aktuálními výstavami, workshopem a koncerty. Technické muzeum zase přispělo výstavou interaktivních objektů a oživením svých expozic postavami v dobových kostýmech a uniformách. Muzeum města Brna na Špilberku se zapojilo šermířským, tanečním a divadelním představením a návštěvníky lákalo především na repliku světově známé Tapiserie z Bayeux, zobrazující dobytí Anglie Normany v roce 1 066.
Moravské zemské muzeum nabídlo výstavu loutek a multikulturní večer s módní přehlídkou v Paláci šlechtičen. Dům umění města Brna představil na Malinovského náměstí Fashion show a v Domě pánů z Kunštátu oblíbený Artjarmark. Brněnské kulturní centrum umožnilo zájemcům vystoupat po schodech věže Staré radnice a nechat se okouzlit pohledem na noční Brno.

Noc kostelů 2011

nockostelu-01V pátek 27. května se opět v celé republice otevřely brány chrámů a modliteben, aby při akci Noc kostelů přivítaly tisíce návštěvníků. Nápad pozvat zájemce v neobvyklém čase do kostelů se zrodil před šesti lety v Rakousku a nyní má již statisíce příznivců v celé Evropě. Noc kostelů začala v 18 hodin vyzváněním zvonů a pokračovala různými programy, které pro návštěvníky připravily jednotlivé farnosti. V Brně se letos do projektu zapojilo 37 kostelů. Pro návštěvníky byla vydána i mapa Brna s vyznačením jednotlivých kostelů a brožura s programem Noci kostelů v Brně jako jeden celek. V brožuře bylo také u každého kostela vyhrazeno místo pro otisk pamětního razítka. Návštěvníci, kteří do svého poutnického pasu nasbírali aspoň 20 razítek, pak v katedrále sv. Petra a Pavla získali certifikát poutníka. Pro pamětní razítka si zájemci do kostelů mohou přijít i během zbytku roku vždy po nedělních bohoslužbách.

Sochy v ulicích potřetí

sochy-01Střed Brna se na tři letní měsíce stane již potřetí velkým open-air ateliérem. Od poloviny června do konce srpna se totiž uskuteční třetí ročník akce Sochy v ulicích – Brno Art Open’11. V centru města bude instalováno 15 soch od třinácti autorů z České republiky a jednoho tvůrce z partnerské Vídně. „Brno se opět stane veřejným uměleckým prostorem, kde každý z autorů představí brněnské veřejnosti svůj projekt. Už teď se těším na to, které dílo ve mně zanechá nejhlubší dojem,“ řekl primátor Roman Onderka. Vystavená díla najdete mimo jiné v parku za Domem umění, na Kobližné, na Moravském náměstí nebo v Lužánkách
Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Říjen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 
  8101112
14151617181920
222324252627
282930   
Nejbližší akce
31.10. Od Ábelových dětí po Metu temnostn..