V Brně by mohla být vystavena kopie moravského meče

Kopie historicky významného ceremoniálního meče Moravského markrabství by mohla být v budoucnu vystavena v Brně. Meč má podle historiků pro Moravany podobný význam jako české korunovační klenoty pro Čechy. Patřil moravskému hejtmanovi Františku Karlovi hraběti Libštejnskému z Kolowrat. Byl objeven teprve nedávno. Meč byl letos vystaven v zámku ve Valticích na Břeclavsku v expozici věnované moravským držitelům Řádu Zlatého rouna. Teprve při vytváření výstavy památkáři zjistili, jak cenný předmět mají v rukou. O prohlídku zbraně byl pak nebývalý zájem. Na akci přilákal devět tisíc turistů. Šlo o nejúspěšnější výstavu památkového ústavu. Při návštěvě ČR si meč prohlédl i lichtenštejnský kníže Hans Adam II.
Hned po výstavě začali památkáři jednat s Kolowraty o odkupu insignie. Ti však mají meč v držení již po tři sta let, zbraň má pro ně historický význam a nechtějí ji prodat. Památkáři by se chtěli s Kolowraty domluvit alespoň na zápůjčkách insignie. Řešením může být vytvoření kopie meče, který by byl vystaven v Brně pro veřejnost. Kopie meče by mohla být prezentována i při společenských akcích.
Meč udělil v polovině 18. století hejtmanu Kolowratovi císař Leopold I., když jej do funkce správce Moravy jmenoval. Zbraň je vyrobena ze stříbra a je na ní zobrazena moravská orlice.
Symbolická hodnota meče je o to vyšší, že se insignie velkomoravských knížat ani moravských markrabat nedochovaly. Moravský meč ležel dlouhá desetiletí bez většího zájmu v sídle Kolowratů v Rychnově nad Kněžnou.

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...