V Brně probíhá výstava nizozemského komiksu

V úterý 5. října začíná v Brně výstava nizozemského komiksu s názvem Utrechtská oranžáda – komiks z okruhu De Inktpot. Výstava se koná v rámci Festivalu nizozemské kultury NethWorks.cz 2010. Výstava probíhá na třech místech – v Knihovně Jiřího Mahena (5.–27. října), v galerii ProstorR2 Brněnského kulturního centra a v sále Břetislava Bakaly (5. října až 31. prosince).
V Knihovně Jiřího Mahena budou vystavena díla zaměřená na nejširší veřejnost, v sále B. Bakaly tvorba určená především mladším čtenářům a v galerii ProstorR2 pak část, která se bude snažit více postihnout a popsat proces vzniku jednotlivých komiksů. Výstava v galerii ProstorR2 bude obohacena o díla současných komiksových autorů z Brna reagující na holandské komiksy. Na výstavách budou zdarma k dispozici časopisy De Inktpot s překladem do češtiny od studentů nizozemštiny Masarykovy univerzity.
Ve středu 6. října nabídne sál Břetislava Bakaly Holandský večer, na němž bude kromě minivernisáže vystavených děl, přednášky o Holandsku a ochutnávky sýrů k vidění i pásmo krátkých komiksových filmů z tvorby zapojených umělců.
Více informací najdete na www.nethworks.cz.

oranzada_1.jpg

 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...