Moravské poklady se představí v Praze

Vzácné moravské poklady se ukážou v celé své kráse v Národním muzeu v Praze. Mimořádné sbírkové předměty Moravského zemského muzea budou k vidění na výstavě „Poklady Moravy – příběh jedné historické země".

poklady01

 



Spolupráce Prahy a Brna

poklady02Dne 29. června byla v Brně slavnostně podepsána smlouva mezi ředitelem Moravského zemského muzea Martinem Reissnerem a generálním ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem o spolupráci na unikátní výstavě „Poklady Moravy – příběh jedné historické země", která bude otevřena 21. září v nové budově Národního muzea.

Národní muzeum není pouze pražským muzeem. Své pobočky má v mnoha krajích České republiky, ale dává své prostory k dispozici i pro prezentaci mimopražských regionů. V minulých letech proto uspořádalo cyklus výstav, které představovaly poklady muzeí jednotlivých regionů České republiky.

„Jsme rádi, že Moravské zemské muzeum přijalo naše pozvání a připravilo výstavu Poklady Moravy pro novou budovu Národního muzea. Moravské zemské muzeum je jako druhé největší zemské muzeum naším přirozeným partnerem a Morava se má rozhodně čím chlubit. Jsem si jistý, že svými poklady dobude srdce našich návštěvníků," říká generální ředitel Národního muzea a dodává: „V nové budově Národního muzea, ve které dříve působilo Rádio Svobodná Evropa a ještě dříve Federální shromáždění, otevíráme postupně další a další výstavní sály. Doufám, že tato výstava se stane jistým zlatým hřebem mezi pořádanými výstavami." Nad výstavou převzal záštitu prezident České republiky Václav Klaus.

Od pravěku až po novověk

Výstava zobrazí život Moravanů od pravěku až po novověk. Časová linka bude doplněna specifickými průhledy, jakými jsou například moravský osud, moravská hrdost, moravská radost. Bude prezentovat jednotlivé moravské regiony. Symbolem výstavy bude tajemná soška šamana, která byla nalezena v Brně a je datována do stejného období jako Věstonická venuše. Z dalších exponátů jmenujme například originál čelisti neandertálce ze Švédova stolu, soubor sošek venuší, kuše, meče, mince a obrazy z období raného, vrcholného i pozdního středověku, dále exponáty mapující dějiny moravského muzejnictví a tamější kulturní tradici. Připravena bude i celá řada doprovodných akcí.

poklady03

Zdroj: Národní muzeum
Foto: Jan Cága


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...