Teplárna na Špitálce vyrábí teplo a elektřinu již 80 let

Dodávky tepla v páře a elektřiny zahájila první československá teplárna v Brně na ulici Špitálka dne 4. prosince 1930. Osmdesátileté výročí této události chtějí Teplárny Brno obyvatelům města přiblížit výstavou historických fotografií dokumentujících výstavbu teplárny. Výstava probíhá od 4. do 17. října v prostorách Galerie Vaňkovka.
Prostřednictvím 42 historických fotografií chtějí Teplárny Brno umožnit návštěvníkům nahlédnout do historie výstavby teplárny, která je s rozvojem města neodmyslitelně spjata. K vidění je také několik fotografií srovnávající vybavení teplárny s odstupem osmdesáti let a expozice několika vybraných předmětů dokumentujících činnost společnosti.
Výstava v Galerii Vaňkovka je jednou z akcí, které pro veřejnost Teplárny Brno připravily. Další budou Dny otevřených dveří, které zájemcům opět po dvou letech umožní nahlédnout do zákulisí výroby tepla a elektřiny v Brně. Dny otevřených dveří Teplárny Brno plánují na 3. a 4. prosince.


teplarna.jpg

Výstavba teplárny na Špitálce byla dokončena po necelých dvaceti měsících. Už
4. prosince 1930 se mohla brněnská metropole pochlubit první teplárnou svého druhu v tehdejším Československu, která byla schopna využít až 80 % energie uvolněné při spalování vstupního paliva – uhlí. Vysoce moderní zařízení teplárny umožnilo vyřadit z provozu 68 kouřících továrních komínů. Tím se ozdravilo brněnské ovzduší a omezila doprava uhlí, strusky a popelu v ulicích. Současně se minimalizovalo riziko vzniku požáru, přibylo místa a ubylo kouře, sazí, prachu, otřesů a hluku. Teplárna na Špitálce se také coby nový zdroj elektrické energie významnou měrou podílela na elektrifikaci jižní Moravy.




Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...