Dům umění města Brna - výstavy, říjen 2020

Dům umění města Brna, Malinovského náměstí 2, 602 00, Brno
Pokladna, předprodej vstupenek, tel.: 515 917 572
Otevřeno: út - ne  10 - 18 hodin
www.dum-umeni.cz

Burian – Křivinka, Petr Pelčák, Rusín & Wahla
Stavby a projekty 2009 – 2019
Výstava představí tvorbu tří předních brněnských architektonických ateliérů. Aleš Burian, Gustav Křivinka, Petr Pelčák, Tomáš Rusín a Ivan Wahla patří ke generaci, která vstupovala do profesního života na přelomu osmdesátých a devadesátých let a velmi brzy dostala příležitost samostatně projektovat a stavět. Stavby Buriana, Křivinky, Pelčáka, Rusína a Wahly jsou Brňanům důvěrně známé: patří k nim významné univerzitní budovy (Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Fakulta informatiky Masarykovy univerzity, Fakulta informačních technologií VUT), zdravotnická zařízení (Diagnostický pavilon Masarykova onkologického ústavu), celá řada obytných domů a souborů, rekonstrukce významných památek moderní architektury v čele s vilou Tugendhat, ale také mnohé oblíbené kavárny či urbanistická úprava Zelného trhu. Není divu, že realizace vystavujících architektů získaly domácí i mezinárodní ocenění a několik nominací na Evropskou cenu za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award.
18. 9 - 15. 11. 2020

Josef Dabernig, Ann Veronica Janssens, Žilvinas Kempinas, Karin Sander, Bill Viola, Martin Vongrej, Heimo Zobernig
Umění snížené diference

Výstavní projekt s názvem Umění snížené diference představí mezinárodně etablované autory a autorky. Cílem je prezentovat tendence ve vizuálním umění, jejichž společným jmenovatelem je práce s minimální či sníženou diferencí či nuancí, která tvoří protiklad k výraznému kontrastu - tedy efemerální objekty, provokující zkušenost vnímání pomocí rozpouštění pevných forem, materiální nestability, sémantické nejednoznačnosti, prostupnosti kontextů apod. Výstavní projekt je také připomínkou pololegální akce/ výstavy autorů Stano Filka, Miloše Lakyho a Jána Zavarského s názvem Bílý prostor v bílém prostotu, která se odehrála před více než čtyřiceti lety (1974) v Domě umění.

11. 9.  - 15. 11. 2020

Mies v Brně / Villa Tugendhat
2491

Výstavní projekt připomíná devadesáté výročí od dokončení stavby vily Tugendhat a desáté výročí od zahájení její památkové obnovy. Vilu manželů Grety a Fritze Tugendhatových navrhl v letech 1928–1929 Ludwig Mies van der Rohe, jeden z nejvýznamnějších světových architektů 20. století. Dům je zcela výjimečný svou konstrukcí, prostorovým uspořádáním, interiérovým vybavením, technickým zázemím a svým propojením se zahradou. Význam tohoto unikátního uměleckého díla pro dějiny světové architektury byl v roce 2001 deklarován zápisem na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Návštěvníci výstavy shlédnou mimo jiné originální fotografie vily Tugendhat, které v roce 1931 pořídil Rudolf Sandalo, autentický nábytek z vybavení domu, původní projektovou dokumentaci objektu a řadu dalších dobových dokladů, které doposud nikdy nebyly vystaveny. Rovněž prostřednictvím dochované fotodokumentace brněnské výstavy z Domu umění z let 1968–1969 nahlédnou do její tehdejší vizuální podoby a architektonického řešení.
11. 9.  - 15. 11. 2020

 

 

 

2589


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...