Dům umění města Brna - výstavy, červen 2019

Dům umění města Brna, Malinovského náměstí 2, 602 00, Brno
Pokladna, předprodej vstupenek, tel.: 515 917 572
Otevřeno: út - ne  10 - 18 hodin
www.dum-umeni.cz

Diplomové práce FAVU VUT v Brně
DUM diplomkyfavu2Cílem výstavy je prezentovat komplexní obraz fakulty a práci všech ateliérů školy od klasických sochařských a malířských disciplín přes grafický a produktový design až po konceptuální projekty. Přehlídka obhájených prací a konfrontace rozmanitých autorských a studentských přístupů zároveň prezentuje veřejnosti pedagogické výkony celé fakulty.
27. 6. 2019 – 21. 7. 2019
(Dům pánů z Kunštátu)

BRNO ART OPEN 2019
Jsem závislý objekt
DUM brnoartopenSedmý ročník bienále BRNO ART OPEN představí třináct realizací umělkyň a umělců z Velké Británie, Maďarska, Polska, České republiky a Slovenska. Přehlídka sleduje město s problematickými místy, s jejich pamětí, neřešitelnými spory, komplikovanými kulturními, politickými a etickými vrstvami nebo uměleckými zásahy. Vybrané lokace jsou pozadím pro diskuse nad obecnými problémy, což podporuje i sdílený zájem umělců o globální témata související s krizí neoliberální společnosti nebo klimatickou změnou. Každé ze zastoupených děl se ovšem primárně váže k příběhu konkrétního místa. Někdy jej rozvíjí, jindy s ním naopak soupeří. Objekty nejsou umístěny jen v otevřených prostranstvích města, ale i v interiérech veřejných budov jako jsou školy a muzea, ve stavbách se specifickými funkcemi, jako jsou například skleníky v botanické zahradě, nebo v dočasných architektonických strukturách. Výběr pak podmiňovala každodenní zkušenost, lokální historie i osobní paměť.
5. 6. 2019 – 11. 8. 2019

LATERNA MAGIKA
Dekonstrukce a aktualizace
DUM laternamagikaTato výstava se nepokouší o rekonstrukci představení Laterny magiky ani historie jednoho českého divadla. Laterna magika je chápána jako mnohovrstevnatý fenomén: instituce, politikum, vynález, (multi)médium, formát, umělecký druh, komponovaná estráda i kritická praxe. Cílem výstavy je ukázání jednotlivých faset Laterny magiky; její dekonstrukce a aktualizace.
15. 5. 2019 – 28. 7. 2019
(Dům umění)

Marie Filippovová
DUM filippovovaVýstava představí autorskou instalaci brněnské grafičky, malířky a environmentální umělkyně Marie Filippovové, kterou bude autorka reagovat přímo na prostor Domu umění. Autorka patří ke generaci, která nastoupila svou uměleckou kariéru na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Její práce se vždy pohybovala v intencích zájmu o realitu, ovšem redukovanou na její elementární prvky, částice, ze kterých skutečnost sestává. Vyjadřuje se převážně abstraktní, koncentrovaně vytvářenou kresbou a malbou, a využívá své znalosti nejrůznějších grafických technik. Její instalace v Domě umění může být chápána jako příspěvek ke specifickému prostorovému užití kresby.
15. 5. 2019 – 28. 7. 2019
(Dům umění, Galerie Jaroslava Krále)

Klára Čermáková, Filip Dvořák, Igor Hosnedl, Jakub Choma, Patrik Kriššák, Alžběta Krňanská, David Krňanský, Martin Kolarov, Roel van der Linden, Martin Lukáč, Matyáš Maláč, Kateřina Rálišová, Julius Reichel, Namor Ynrobyv
VDIFF
DUM VDIFFVýstava VDIFF představí čtrnáct umělců a umělkyň nastupující generace reprezentujících čtrnáct osobitých a vyhraněných přístupů k médiu obrazu. Vdiff (Visual diff) je termín z oblasti počítačového programování, který označuje způsob kontroly souborů pomocí vizuálního porovnání. Zvolený název má evokovat skutečnost, že výstava představuje malbu v době, kdy jsou počítače a digitální technologie každodenní realitou a tím pádem výrazně ovlivňují, jak a co vizuálně vnímáme. Záměrem je vytvořit spektakulární environment, v rámci něhož se budou obrazy přelévat do prostorových instalací a vytvářet vzájemné vizuální konfrontace, rozehrávat polemiku nad podobnostmi a rozdílnostmi zúčastněných umělců. Nejde o přehlídku jednotlivých individualit, ale o gesamtkunstwerk, společnou instalací malířů a malířek, zahlcující krajinu.
17. 4. 2019 – 2. 6. 2019
(Dům pánů z Kunštátu)

 

 


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...