Od roku 1997 ušili v Brně celou Sluneční soustavu, nejvíc jde na dračku Země

Brno, 2. srpna 2022 – Jako modrá jednolitá koule s našitými zelenými kontinenty vypadal první nafukovací model zeměkoule, který na zakázku vznikl v dílně brněnské továrny na nafukovadla. Od té doby se švadlenkám společnosti Kubíček Visionair vystřídaly pod rukama všechny planety a také Slunce. Čtyři desetimetrová vesmírná tělesa pohromadě lidé od 4. do 11. srpna uvidí na Festivalu planet na Kraví hoře.

prvni-model-zeme-1997 balon

Lidé už mohli nafukovací modely planet obdivovat nejen v Brně na akcích hvězdárny, ale i na výstavách hvězdáren a planetárií v Německu, Švýcarsku, Rumunsku či na dubajském veletrhu Expo. V příštím roce se tři desetimetrové brněnské planety objeví v nevadské poušti na legendárním festivalu Burning Man.

Vesmírná tělesa podle výrobců poptávají vedle hvězdáren nejčastěji muzea, školy nebo pořadatelé festivalů, jako je například britský festival světla Leonardslee Illuminated. „Nejčastěji poptávané i vyráběné vesmírné těleso je naše planeta Země, hned za ni se řadí Měsíc, Mars a pak celá Sluneční soustava,“ říká Petra Hájková ze společnosti Kubíček Visionair.

Na vzhledu planet pro brněnskou hvězdárnu spolupracuje Kubíček Visionair s kreativním studiem VISUALOVE. „Poprvé jsme spolu s VISUALOVE připravovali velký desetimetrový model Měsíce k příležitosti 50. výročí přistání na Měsíci. Prostřednictvím tohoto projektu odstartovala i spolupráce s brněnskou hvězdárnou a planetáriem. Na zevnitř prosvětlený Lunalón (Měsíc) se v roce 2019 za jediný víkend přišlo podívat kolem osmi tisíc lidí. Od té doby jsme každoročně pro hvězdárnu ušili jedno nové vesmírné těleso. Měsíc následovala Terralóna (Země), vloni Marsmeloun (Mars) a letos naše jasná hvězda, Heliosféra (Slunce),“ popisuje Hájková.

telesa slunecni soustava usita v brne

Nafukovací Slunce bylo k vidění na Kraví hoře v Brně od 11. do 17. července. „Odhadujeme, že se na Heliosféru během sedmi dní přišlo podívat na 30 tisíc návštěvníků. Zvlášť ‚jediová‘ středa byla výživná – tolik nadšených lidí jsem na Kraví hoře nikdy neviděl. Také jsme měli 3 670 diváků na 34 pořadech v digitáriu. Dále musíme připočítat 2 100 letních kinařů s vesmírnou duší. A rozdali jsme osm tisíc svítících tyčinek a tyčí a jeden tisíc plakátů o Slunci, které jsme vydali s National Geographic,“ potvrzuje úspěšnost akce Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Data nutná k potisku Heliosféry připravilo kreativní studio VISUALOVE na základě záběrů z vesmírné observatoře Solar Dynamics Observatory, jež je v současné době nejdokonalejší sondou sledující naši denní hvězdu. K sestavení dat bylo nezbytné složit celkem 84 750 surových snímků pořízených na sklonku roku 2014. Finální kompletace desetimetrové Heliosféry zabrala zhruba 8 dnů, 6 dnů ji šila jediná švadlenka. Od všívání jednobarevných látek se výroba planet za čtvrt století posunula dopředu na naprosto novou úroveň a vesmírných těles za tu dobu továrnu opustilo více než sto.

Letos bude možné vidět Heliosféru ještě jednou, a to v rámci Festivalu planet od 4. do 11. srpna. A nebude na Kraví hoře sama, doplňovat ji budou ostatní desetimetrová vesmírná tělesa – Lunalón, Terralóna a Marsmeloun.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...