HIWIN slaví 15 let na českém trhu

Tchajwanská korporace HIWIN Technologies patří mezi světovou špičku ve svém odvětví a globálně nabízí produkty pro lineární technologii. Od roku 2001 je tato značka zastoupena na českém trhu, kde v současné době pokrývá 25 procent produkce. V patnáctém roce působení v Česku hlásí firma nárůst obratu o více jak 16 procent v celkové výši 231 miliónů korun a plánuje jeho zvýšení v roce 2016 na 270 miliónů korun. Brněnský HIWIN pokrývá mimo jiné i srbský, chorvatský, slovenský, bulharský a rumunský trh.

HIWIN

Obrat společnosti HIWIN s.r.o. tvoří především prodej lineárního vedení (65 %) a kuličkových šroubů (20 %). Roste podíl vlastní výroby a vývoje u polohovacích jednotek na bázi lineárních motorů. V oblasti vývoje se brněnský HIWIN soustřeďuje na vývoj polohovacích zařízení, která slouží jako „podvozek" pro různé technologie, například měřicí stanice, obráběcí hlavice (frézky) nebo laserové řezačky. Vývoj zahrnuje i vlastní jednotlivé osy jak na bázi lineárních motorů, tak i na bázi hřebenů a řemenů. Pro letošní rok firma připravuje i uvedení víceosých robotů, které představí v říjnu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. V loňském roce činil podíl výrobků z vlastního vývoje z celkového obratu cca 18,5 %, tj. 42 miliónů korun. Firma tak posiluje své budoucí směřování stát se z distributora technologickou firmou – firmou s vlastním vývojem a výrobou. Brněnský HIWIN investoval do nového strojového parku, který umožňuje další individuální opracovávání lineárního vedení a kuličkových šroubů, do lidských zdrojů i do konstrukčního softwaru. V Brně stojí i nová montážní hala na polohovací aplikace.

HIWINsro Brno vyroba

Mezi přednosti, které napomohly brněnské společnosti HIWIN s.r.o. získat zhruba 25procentní tržní podíl, patří podle slov výkonného ředitele ing. Pavla Cacha především operativnost dodávek zboží a konzultační a servisní služby, které rychle a vysoce odborně řeší případné technické problémy zákazníka. Na otázku, čím se řídí při vedení firmy, Pavel Cach odpovídá: „Hlavní je dělat byznys poctivě, orientovat se na zákazníka. Vztah k zákazníkovi, to je to, co dnes rozhoduje. Na druhou stranu od vlastních lidí požaduji stejný přístup a systematičnost, která všechny procesy zjednodušuje."

Eric Y. T. ChuoOslav 15 let na českém trhu se zúčastnil i zakladatel korporace HIWIN Eric Y. T. Chuo, který byl v roce 2012 vybrán časopisem Forbes mezi dvacet nejvýznamnějších tchajwanských podnikatelů. Je mimo jiné předsedajícím tchajwanské Asociace strojírenství a stavebnictví a tchajwanské Asociace pro automatizaci a robotizaci. Při své návštěvě pan Chuo na téma automatizace uvedl: „Nelze již dále hovořit o automatizaci, ale nyní pouze o inteligentní automatizaci, která je zastoupena například roboty. Populace vyspělých průmyslových zemí, včetně Číny, stárne a v mnoha odvětvích bude nedostatek pracovní síly. Nástup robotů je nevyhnutelný. Poptávka rychle roste, což snižuje výrazně jejich cenu. HIWIN své roboty v České republice představí na strojírenském veletrhu v Brně na podzim tohoto roku."

Petr Jasek HIWINsroA Petr Jašek, jednatel HIWIN s.r.o, k tomu dodal: „Firma patří opravdu k těm, které doslova začínaly v garáži. Není to symbolické vyjádření, ale skutečnost. Tehdy jsme měli dva zaměstnance a obrat v prvním roce nedosáhl ani dvou miliónů korun. Jsem rád, že se oslav 15 let brněnské firmy zúčastnil i Eric Y. T. Chuo, zakladatel a majitel HIWIN Technologies. Určitě si v roce 1989, kdy korporaci zakládal, nemyslel, že produkty jeho společnosti se budou z Brna dodávat nejen na český, ale i na slovenský, srbský, chorvatský, bulharský a rumunský trh."

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...