Pojištění pohledávek aneb když odběratel neplatí

Brno, 16. dubna 2014 - Řada velkých průmyslových společností, a nejen jich, se v poslední době potýká s problémy způsobenými neplatiči pohledávek. Mohou se tak ne vlastním přičiněním dostat do druhotné platební neschopnosti, čímž se začarovaný kruh uzavírá. Pomoc z něho ven je jednoduchá, stačí si své pohledávky pojistit.

pohledavky250

Pojištění pohledávek je nástroj, který dokáže omezit rizika neplacení ze strany odběratelů. Navíc společnost získá i informace o odběratelích a pomoc při vymáhání pohledávek. Rozsah krytí je velmi široký. Zahrnuje kromě platební neschopnosti například i tzv. platební nevůli odběratele, tedy stav, kdy dlužník nemá vůli svůj dluh splácet.

Hlavní výhody pojištění pohledávek

Zájemce o zajištění svých pohledávek si může vybírat z řady různých zajišťovacích instrumentů, zejména bankovních, jako jsou například záruky a akreditivy. Jedná se o nástroje sice vhodné, ale pro firmy v řadě případů jen těžko v praxi uplatnitelné nebo příliš finančně náročné. Pojištění pohledávek je oproti tomu finančně dostupný produkt, jehož pojistné se pohybuje ve zlomcích procent z pojištěného obratu.

Hlavní výhoda pojištění pohledávek spočívá také v tom, že není nutná žádná součinnost odběratele. Vše si řídí pojištěná společnost sama pomocí on-line systému na správu pojištění.

Příklad z praxe

Máte nového klienta, se kterým chcete spolupracovat, ale nejste si jisti jeho spolehlivostí? Není nic jednoduššího, než si pomocí on-line systému požádat o tzv. úvěrový limit. Úvěrový limit by měl odpovídat maximálnímu saldu otevřených pohledávek za daným odběratelem, které může v budoucím období nastat. Pojistitel bonitu vyhodnotí a podá vám zprávu ve formě doporučeného úvěrového limitu, za nějž také potom ručí formou pojištění pohledávek. A to i v případě, že úvěrový limit bude přidělen jen částečně nebo vůbec ne. Tímto způsobem získává společnost cennou informaci o bonitě svého odběratele a může se díky tomu vyhnout vysokému riziku nezaplacení své pohledávky.

Jak pojištění pohledávek sjednat

Pojištění pohledávek je komplexní produkt, který je nutné připravit na míru konkrétní společnosti. Pro většinu firem není jednoduché se v nabídce pojišťoven vyznat, nabídky a textace pojistných podmínek mají různá úskalí. Výběrové řízení je mnohdy časově a administrativně náročné. Proto je v tomto případě vhodné využít služeb pojišťovacího makléře, jenž celým procesem projde za klienta, sesbírá nabídky od pojišťoven a na závěr zákazníkovi předloží tu nejvýhodnější.

Příklad z praxe

Pojistitel připravil napřímo nabídku společnosti z oblasti obchodu s hutními materiály a stavebními hmotami. Pro firmu s pojištěným obratem 190 miliónu korun činilo pojistné 0,5 % z pojištěného obratu, což je zejména pro obchodní firmu nebo společnost s velmi nízkou obchodní marží poměrně vysoká nákladová položka. Navíc neměl pojištěný segment svých menších odběratelů, nebylo mu nabídnuto speciální připojištění.

Po analýze pojišťovacího makléře, na kterého se společnost obrátila, a jeho pomoci se pojistná sazba snížila na polovinu a zároveň se významně zvýšila pojistná ochrana. Samozřejmou součástí služeb pojišťovacího makléře je také pomoc klientům s administrativou spojenou s pojištěním.

Situace na českém trhu a ve světě

Podle statistik globálních pojistitelů jsou mezi zeměmi velké rozdíly v množství případů platební neschopnosti. Například v USA se očekává mírný pokles počtu insolvencí. Německo je v tomto ohledu také stabilní. Jsou ale i země, kde počet insolvencí výrazně roste. Například ve Španělsku došlo k nárůstu až o 25 % a také Polsko je více rizikový partner. Nárůst insolvencí zde činí zhruba 10 %. Ve Francii to bylo přes 60 000 firemních insolvencí, což je také poměrně vysoké číslo. V České republice se situace liší dle jednotlivých sektorů. Nejrizikovější je stavebnictví a dále pak obchod s ocelí a hutními materiály.

Ing. Hynek Rasocha

Autor patří k nejzkušenějším odborníkům v oblasti pojištění pohledávek na českém pojistném trhu. V současné době vede ve společnosti RENOMIA specializované oddělení Trade Credit, které se zaměřuje na pojištění pohledávek a záruk.  renomia autor 
Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...