Soukromí mecenáši – šance pro českou vědu

Brno, 22. března 2013 - V dnešní době úspor a škrtů by neměla zapadnout zpráva o podpoře české vědy soukromými mecenáši, kteří prostřednictvím Nadačního fondu Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu nabízejí špičkovým českým vědcům finance pro jejich výzkum.

NFKJ01

„Naším cílem je podpořit výjimečné osobnosti české vědy, kteří jsou podle našeho názoru pravými celebritami, které bychom jako společnost měli oslavovat a podporovat," říká Monika Vondráková, ředitelka nadačního fondu. „Každoročně udělujeme ceny Neuron za celoživotní dílo a také granty mladým vědcům. Za tři roky fungování nadačního fondu jsme rozdělili přes devět miliónů korun," dodává Vondráková.

Fond se zaměřuje na podporu vědců v oborech matematika, medicína a ekonomie, nicméně v letošním roce chce nabídnout možnost získání finanční podpory také pro výzkum ve fyzice. Fond, který založil matematik a podnikatel Karel Janeček v roce 2010, začal přitahovat další mecenáše, kteří v podpoře vědců vidí budoucnost. Prvními, kteří se v tomto roce chystají do aktivit nadačního fondu zapojit, jsou další úspěšní čeští podnikatelé – Libor Winkler a Dalibor Dědek.

„Pro úspěch v podnikání jsou důležití talentovaní lidé, kteří jsou odhodláni vrhnout se do zdánlivě nemožného. Za prosperitou mé firmy stojí právě takoví lidé. Věřím, že stejné je to i ve vědě, a pokud takovéto vědce najdeme a podpoříme, přispějeme tak k úspěchu celé naší země. Proto jsem se rozhodl začít spolupracovat s Nadačním fondem Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu," říká Dalibor Dědek, majitel společnosti Jablotron.

Libor Winkler, který aktivity nadačního fondu podporuje od jeho vzniku prostřednictvím společnosti RSJ, se rozhodl na činnost nadačního fondu přispět také vlastními soukromými prostředky. „Za tři roky fungování Nadačního fondu Karla Janečka se ukázalo, že takováto podpora vědy funguje. Nadační fond si postupně buduje skvělé jméno a já chci podpořit jeho další rozvoj. Sám jsem se vědě na začátku své kariéry věnoval, takže vím, jak náročná je to práce a jak důležitá je dlouhodobá podpora," říká ke svému zapojení mezi mecenáše nadačního fondu Libor Winkler, ředitel společnosti RSJ.

Fond oceňuje osobnosti české vědy a chce je také zviditelňovat, popularizovat jejich práci. Cenu Neuron za celoživotní dílo v roce 2012 tak získal například matematik Miroslav Fiedler, ekonom Jan Švejnar nebo lékař Marek Malík, který patří mezi experty pro oblast vlivu léků na srdeční funkci. Nadační fond podporuje projekty, jako je Týden vědy a techniky, FameLab nebo Science Café – neformální setkávání vědců a veřejnosti v kavárnách po celé České republice.


Informace o grantech

Do 31. 3. mohou čeští vědci podávat žádosti o grant na výzkum v oborech matematika, ekonomie a medicína. Pro výzkumy ve fyzice bude grantová soutěž vyhlášena ještě v průběhu tohoto roku. Podrobné informace o Nadačním fondu Karla Janečka, podmínkách grantové soutěže a on-line žádost naleznete na adrese www.nfkj.cz.


Mezi vědce, kteří od NFKJ získali miliónový grant, patří například Jan Libich, kterému peníze od nadačního fondu umožnily návrat do České republiky, kde pokračuje ve výzkumu demografických trendů a modelování jejich vlivu na ekonomiku. Nadační fond rovněž přispěl na výzkum mladého vědce Přemysla Jirušky, který zkoumá mechanismy vyvolávající epileptické záchvaty.

Zažádat o grant přitom není vůbec složité, čímž se NFKJ snaží vyjít vědcům vstříc. Přemysl Jiruška, který získal grant v roce 2012, poznamenává: „Žádost o grant je administrativně velmi jednoduchá. Stačila jedna stránka textu o projektu, doporučující dopis a krátký životopis. Všechno se posílá prostřednictvím webového rozhraní."

„Chtěli jsme vytvořit alternativu k státní formě podpory vědy, přičemž se zaměřujeme na špičkové vědce a celý proces žádosti o finanční podporu děláme maximálně antibyrokratický," dodává zakladatel nadačního fondu Karel Janeček.

Propojení mecenášů z řad úspěšných českých podnikatelů s vědou se tak zdá být zajímavým způsobem, jak podpořit nejen vědecký výzkum, ale prostřednictvím příkladu mecenášství pozitivně ovlivnit celou českou společnost a to je určitě dobrá zpráva nejen pro českou vědu.

 

Zdroj a foto: NFKJ

Co nového v medicíně?

Informace o nemocech a léčení, přehledně a srozumitelně, příznaky, nemoci, práva pacientů a poradnu najdete na Hledám-zdraví.cz.

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...