Český technologický park Brno rozšiřuje svůj potenciál

Brno, 24. června 2012 - Vzrůstající obliba Brna pro zahraniční investory je dána především strategickou polohou v rámci České republiky i střední Evropy v blízkosti Vídně a Bratislavy, skvělou dopravní dostupností, kvalifikovanou pracovní silou a celkově nižšími jednotkovými náklady za pronájem ploch a služby s ním spojené. Jednou z hlavních konkurenčních výhod jihomoravské metropole je vysoká koncentrace vysokoškoláků, z nichž mnozí po ukončení studia ve městě zůstávají a pracují v moderních technologických oborech. Zahraniční firmy považují Brno a jeho okolí za perspektivní region, kam se vyplatí investovat.

tech-park-01

Město je po Praze druhým největším trhem administrativních prostor v České republice a v této oblasti zde také vzniká řada nových zajímavých projektů. Jedním z nich je projekt Centrální zóny v areálu Českého technologického parku Brno, který zahrnuje výstavbu komplexu administrativních budov s centrálním vodním prvkem. Technologický park je místem s vysokou koncentrací technologických firem v městské části Brno – Královo Pole v těsné blízkosti univerzitního kampusu Vysokého učení technického v Brně ( VUT). V univerzitním areálu jsou ve fázi přípravy či výstavby další velké projekty – Středoevropský technologický institut CEITEC, zaměřený na výzkum v oblasti věd o živé přírodě a pokročilých materiálů a technologií, a univerzitní vědecko-výzkumné projekty NETME Centre, AdMaS, IT4Innovations a další.

Developer technologického parku, společnost Technologický Park Brno, a. s. ( TPB), nabízí klientům pronájem moderních kancelářských prostor kategorie A a také smíšených prostor pro výzkum a lehký průmysl. Park je určen zejména pro významné technologické společnosti působící v oblasti lehkého hi-tech průmyslu, výzkumu a vývoje. Bezprostřední blízkost areálu VUT umožňuje přilákat absolventy, kteří mohou pracovat na projektech s předními světovými firmami. Český technologický park Brno je společnou investicí města Brna a britské nadnárodní firmy P&O Estates.

Výstavbu areálu technologického parku brzdily v druhé polovině 90. let finanční problémy společnosti TPB i komplikace při získávání pozemků. Soukromé vlastnictví drobných pozemků spolu s restitucemi způsobilo, že proces odkupu a získávání pozemků byl zdlouhavý a dražší, než se v začátcích projektu v roce 1993 předpokládalo. Počáteční problémy se developerské společnosti TPB podařilo překonat a nastartovala úspěšný rozvoj technologického parku.

tech-park-02

V současné době byla dokončena I. fáze výstavby v území o rozloze 10,5 ha při rychlostní komunikaci Hradecká, která umožňuje jednoduchý přístup do centra města a na dálnici D1. Areál je napojen na městskou hromadnou dopravu místními tramvajovými a autobusovými linkami zajišťujícími spojení do centra města. Celkem 10 administrativních a výrobních budov poskytuje 52 000 m2 prostor vhodných pro kanceláře a lehkou výrobu. Různé typy budov s vysokým stavebně-technickým standardem dle požadavku klientů jsou projektovány tak, aby umožnily variabilní využití pracovního prostoru. Výborné pracovní podmínky jsou vytvořeny vysokou kvalitou použitých technologií, parkovými úpravami a dostatečným množstvím parkovacích míst. Umožňují tak splnění požadavku na současné moderní podnikatelské prostředí. Specializované administrativní a výrobní objekty jsou pronajímány klientům: IBM Global Services Delivery Center Czech Republic, FEI Czech Republic, SILICON GRAPHICS, Motorola Solutions CZ, Vodafone Czech Republic, STAR 21 Networks, Bobst Group Central Europe, Koyo Bearings Česká republika, Control Techniques Brno, MANN+HUMMEL (CZ) a Y Soft Corporation. Na začátku roku 2012 bylo ve společnostech podnikajících v Českém technologickém parku zaměstnáno celkem 4 400 osob. Nové podnikání podporuje svými aktivitami také Jihomoravské inovační centrum, které zde provozuje podnikatelský inkubátor.

V současné době developer TPB zahájil přípravu rozvoje II. fáze technologického parku, Centrální zóny. Bylo vydáno územní rozhodnutí a stavební povolení na první čtyři administrativní budovy. Centrální zóna poskytne dalších 40 000 m2 kancelářských prostor v komplexu kancelářských budov kampusového stylu. Nové budovy budou postaveny okolo centrálního jezírka a k atraktivitě celé lokality přispěje parková úprava obklopující jezírko. Tyto dva prvky budou novou nepřehlédnutelnou vstupní branou do parku. Pokud se podaří zajistit potřebný předpronájem prostor, developer by mohl zahájit výstavbu v červenci 2012 s předpokládaným dokončením prvních budov v roce 2013. Vzniknou zde nejen kancelářské prostory, ale rovněž obslužná zařízení, jako je supermarket, banka, zdravotnické zařízení a sandwich bar/kavárna. Povzbuzující je zájem ze strany potenciálních provozovatelů retailových i kancelářských prostor, kteří již jednají s developerem o možném pronájmu. Bližší informace o projektu Centrální zóny jsou k dispozici na www.technologypark.cz.

Zdroj: Kancelář strategie města MMB ve spolupráci se společností Technologický Park Brno, a. s.

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...