Jihomoravské inovační centrum: Brno se stává vědeckým srdcem střední Evropy

Brno, 23. prosince 2011 - 17 miliard jde na jižní Moravě do podpory vědy. Ekonomický růst dnes stále více souvisí se schopností regionálních ekonomik přizpůsobovat se a inovovat. Značné úsilí proto jižní Morava věnuje vytváření prostředí, které podporuje výzkum, vývoj a inovace. Strategickým plánem, jak toho dosáhnout, je Regionální inovační strategie (RIS), jejíž třetí verze rozpracovává čtyři hlavní oblasti: poradenství a služby pro inovativní firmy, transfer technologií, internacionalizaci a lidské zdroje. První tři okruhy do praxe uvádí Jihomoravské inovační centrum (JIC), na které se obrací podnikaví studenti, začínající podnikatelé, firmy s inovativními nápady či vědci a univerzity.

centrum-01

Inkubátory pro české mozky

Inkubační aktivity v Jihomoravském kraji jsou ve srovnání s dalšími kraji nadprůměrné. V Brně fungují celkem čtyři inkubátory. Jihomoravské inovační centrum provozuje tři z nich, které nově nazývá Innovation Park. Jeho smyslem je koncentrovat na jednom místě různé nástroje podpory pro začínající firmy s inovativními záměry než se postaví „na vlastní nohy".

„Inkubační program JIC ušetří firmám v průběhu inkubace statisíce korun. Tyto prostředky mohou být přesměrovány třeba do vývoje produktu a výrazně tak urychlit vstup na trh," vysvětlil Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra.

centrum-02

Světové nápady z Brna

Nápady, které se realizují v JIC Innovation Parku, jsou často jedinečné. Například nová koncepce rodinných Freedomků, které jsou levnější než klasický byt, mají minimální provozní náklady a mohou být zcela nezávislé na inženýrských sítích, unikátní informační systém EDU | One, který mohou využívat vysoké školy zdarma a ušetří tak ročně stovky tisíc korun nebo mobilní aplikace elektronického průvodce CLiCK po městech a jeho památkách, který si mohou obyvatelé či návštěvníci stáhnout do mobilního telefonu zdarma. Mají tak bezplatně k dispozici mapy s GPS navigací desítek tipů na výlety po městě a okolí, umístění bankomatů, důležitých úřadů a institucí včetně praktických informací, kontaktních údajů i otevíracích dob. Po dobu osmi let tak pomohlo vzniknout více než sedmi desítkám firem, z nichž více než 30inkubační program úspěšně ukončilo. „Našimi inkubátory prošly například firmy jako Y Soft Corporation, Westcom s produktem Webnode, ADM, které již sklízejí úspěchy na mezinárodním trhu," dodává Hudeček.

centrum-03

Loni podporu pro studenty rozšířil JIC o preinkubační program MIC Akcelerátor, nově nazvaný Starcube, který učí studenty, jak rozjet vlastní firmu. Tímto programem prošel i tým GINA, který během jediného roku přeměnil téma diplomové práce v reálný byznys. Jejich software pomáhal zachraňovat lidské životy na Haiti, v Japonsku či Brazílii.

Investice správným směrem

Jihomoravský kraj na podporu těchto aktivit plánuje investici ve výši 383 mil. korun na výstavbu dalšího JIC Innovation Parku INMEC zaměřeného na mechatroniku, elektroniku a chemii. V plánu je také investice 72 mil. korun do výzkumného Kompetenčního centra Kuřim – obráběcí stroje.

Jihomoravský kraj investuje do podpory inovačního podnikání nemalé prostředky. Od roku 2003 kraj podpořil tyto aktivity částkou 160 mil. korun a 82 mil. korun přispěl na stavbu inkubátorů (tzv. Innovation Parku JIC).

Okruh lidské zdroje z RIS 3 má na starosti Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu, které svým úspěšným programem SoMoPro přilákalo do Brna již 26 špičkových vědců.

Díky podmínkám, které Jihomoravský kraj vytváří, míří do regionu v nejbližších měsících 17 miliardová finanční podpora vědecko-výzkumným centrům. „Kvalitní výzkum a vývoj umožňuje vznik inovativních firem a také přitahuje zahraniční technologické podniky, které jsou závislé na vysoce kvalifikované pracovní síle a lokálním know-how. Takové firmy zpravidla není možné jednoduše přesunout do jiných levnějších lokalit," doplňuje Jiří Hudeček. Výzkum a inovace se projevují v hospodářském růstu, nárůstu produktivity a ve vytváření nových pracovních míst, nabízejících vyšší mzdy. Jihomoravský kraj má ambici se doku 2013 zařadit mezi 50 nejinovativnějších regionů Evropy.

tel2V Brně si ho mohou stáhnout do všech typů mobilů od nejjednodušších až po smartphony například návštěvníci v ZOO Brno. Mají tak k dispozici podrobnou mapu zoo včetně obrázků zvířat a informací k nim, ale i důležité kontakty, návštěvní dobu, způsob dopravy do zoo, podmínky vstupu, vstupné, aktuální soutěže atd.




Denisa Ranochová

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...