Cushman & Wakefield: Brno je vyhledávanou průmyslovou lokalitou

Brno, 16. ledna 2012 - Firmy si v uplynulém čtvrtletí pronajaly v Jihomoravském kraji 127 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch. To je zhruba stejná plocha, jakou si pronajaly ve zbytku celé České republiky. Zájem v Jihomoravském kraji se přitom soustředil výhradně na Brno.

ctpark-01

„Po několikaletém půstu se podařilo nasytit poptávku po moderních průmyslových prostorech v Brně. Některé firmy čekaly i několik let na možnost expanze či vstupu do Brna. Znemožňovala jim to však nedostatečná nabídka v této lokalitě. Minulý rok vyhrála společnost CTP výběrové řízení na developera pozemků na Černovické terase a tento rok se jí podařilo dodat nové prostory pro zájemce zejména z řad výrobců," uvedl Jaroslav Kaizr, vedoucí pronájmů průmyslových ploch v Cushman & Wakefield.

ctpark-02

Celkem se ve třetím čtvrtletí v České republice pronajalo 292 tisíc m² průmyslových ploch. To je nejvíce za celou historii českého průmyslového trhu (měřeno výsledky za jednotlivá čtvrtletí). V druhém čtvrtletí 2011 dosáhly pronájmy zhruba polovičních čísel. „Druhá polovina roku bývá tradičně silnější, nejde proto o velké překvapení. Důležité je meziroční srovnání a to ukazuje, že v letošním třetím čtvrtletí bylo pronajato o 7 procent ploch více než ve stejném období loni. Není to velké číslo, pro trh je však dobrou zprávou, že je trh na straně poptávky i v současných podmínkách stabilní," řekl Jaroslav Kaizr.

Očekává se, že trh si tuto stabilitu udrží. Určité ohrožení spočívá v nedostatečné nabídce prostor v některých lokalitách, která vychází z opatrnosti developerů a financujících bank. Developeři nadále uvažují o spekulativní výstavbě (to znamená bez předem známých nájemců) ve velmi omezené míře. Celkový objem letošních pronájmů by se dle odhadů odborníků z Cushman & Wakefield měl pohybovat kolem 700 tisíc m² a zůstane tak zřejmě pod úrovní loňského roku, který byl na straně poptávky rekordní.

Nová výstavba

Výstavba ve třetím čtvrtletí dosáhla 142 tisíc m² a proti předchozímu čtvrtletí se ztrojnásobila. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku došlo k nárůstu o 74 procent. Zdaleka největší část nové výstavby, přesněji 75 % veškeré nové výstavby, zrealizoval developer CTP ve svém parku CTPark Brno II. Zde dostavěl nové jednotky pro společnosti, jako jsou Wistron a Kompan. Zbývající výstavba připadá na developera VGP, který tím rozšířil své aktivity v Liberci a v Hrádku nad Nisou. „Toto oživení výstavby zatím nemůžeme považovat za jednoznačný trend. Jedná se spíše o krátkodobý výkyv, který bude zřejmě pokračovat ještě v posledním čtvrtletí 2011. V dalším období však k takovému objemu výstavby nedojde, developeři stále vyčkávají s novou výstavbou na podpisy smluv s budoucími nájemci," vysvětlil Jaroslav Kaizr.

ctpark-03

Podíl volných ploch

Míra nepronajatosti klesla ve třetím čtvrtletí na 6,8 %, což je nejméně od roku 2007. Díky oživení výstavby ve druhé polovině letošního roku se očekává, že procento volných ploch zůstane nějakou dobu stabilní. Výhledově však lze počítat s dalším poklesem. „V nejžádanějších lokalitách to pravděpodobně povede ke zvýšení cen za pronájem," řekl Kaizr. „Nedostatečná nabídka moderních průmyslových ploch ze strany developerů vede především v lokalitách s nízkou nepronajatostí k hledání alternativních možností, jako jsou podpronájem nebo přenechání nájmu. Pro zájemce je to často jediná možnost, jak nalézt vhodné prostory v jimi požadované lokalitě a čase," dodal Kaizr.

Jitka Kvartková
Cushman & Wakefield Česká republika & Slovensko

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Listopad 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Nejbližší akce
25.05. MINERÁLY BRNO 2024..
04.06. URBIS 2024..

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF