Akcie AAA Auto se prodávaly nejvíce v Brně, Praze a Ostravě

Praha, 22. ledna 2011 - Česká burza RM-Systém zažila úspěšný týden, index RM posílil o 2,9 procenta a uzavřel na 2583,83 bodu. Jak shrnul Jan Kostrhoun z RM-Systému, rostly zejména akcie společnosti AAA Auto, které přidaly 7,33 procenta. Zobchodovaný objem nadále zůstává v porovnání s minulým rokem vysoký. V uplynulém týdnu investoři zobchodovali akcie za 238,7 milionu korun a průměrný denní objem činil 47,7 milionu korun.

Ucetnictvi

K růstu se vydaly zejména větší společnosti. "Konzervativní investoři nacházejí tradičně zálibu zejména v Telefónice O2, která se stále pyšní nejvyšším dividendovým výnosem na domácím trhu a také v ČEZ, který rovněž nabízí dividendový výnos nad hranicí výnosu státních dluhopisů," uvedl Kostrhoun. Obě společnosti v růstu podpořily ještě akcie rakouské Erste bank. Nejvyššího zhodnocení však v uplynulém týdnu opět dosáhly akcie AAA Auto, které připsaly svým držitelům 7,33 procenta. Nejméně úspěšným titulem burzy RM-Systém se staly v segmentu EasyClick akcie NWR, které odepsaly více než 4,5 procenta.

Důvodem růstu akcií AAA Auto byl i ohlášený nárůst prodejů automobilů v posledním čtvrtletí roku 2010, firma zároveň překročila cíle na celý rok 2010. "Ukazuje se tak na postupné oživení trhu s ojetými automobily. Pozitivní změna nastala nejen v prodejích na tuzemském trhu, výraznější růst byl zaznamenán také na Slovensku," komentoval Kostrhoun. Největší prodeje firmy mají "na svědomí" pobočky v Bratislavě, Košicích a Žilině. V České republice se nejlépe prodávalo v Praze, Brně a Ostravě. Akcie společnosti jsou tak nyní v čele pelotonu jednotlivých titulů obchodovaných na burze RM-Systém, když od začátku roku posílily o 13,18 procenta. Závěrečná cena uplynulého týdne činila 25 korun.

Investoři se v týdnu zajímali také o dění v Unipetrolu. Ve čtvrtek 20. ledna firma odstavila rafinérie v dceřiné společnosti Paramo v Pardubicích. "Zpráva byla vnímána neutrálně, jelikož se o chystané odstávce závodu vědělo dlouho dopředu. Možným překvapením bylo maximálně posunutí termínu odstávky, který byl původně naplánován o měsíc později," uvedl Kostrhoun. K dřívějšímu termínu odstávky podle něj vedl společnost zřejmě tlak na rafinérské marže, který by měl být v tomto čtvrtletí podle analytiků opět silný. "Negativním překvapením však byly technické problémy na výstupním potrubí na instalaci čpavku v dceřiné společnosti Unipetrol RPA. Tyto technické problémy znemožní Unipetrolu plnit některé obchodní závazky vyplývající ze smluvních vztahů," upozornil Kostrhoun. Podle představitelů společnosti je však podíl prodejů čpavku a močoviny na petrochemických maržích zanedbatelný a nebude mít výraznější vliv na petrochemické výsledky. Akcie Unipetrolu už tři měsíce oscilují okolo hodnoty 195 Kč a ani tyto informace nevedly k výraznějším pohybům v ceně. V uplynulém týdnu akcie v podstatě zakončily obchodování na stejné ceně, jako týden otevíraly, tedy na 193,4 korun.

Libor Popela

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Září 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Nejbližší akce
25.05. MINERÁLY BRNO 2024..
04.06. URBIS 2024..

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF