Zastupitelstvo schválilo krajský rozpočet

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje ve čtvrtek 16. prosince s podporou všech politických stran jednomyslně schválilo rozpočet kraje na rok 2011. Vyrovnaný rozpočet počítá s výdaji ve výši 6,081 miliardy korun, což je o 700 milionů více než v letošním roce. Plánované zvýšení výdajů je orientováno především na investiční akce, z nichž většina bude spolufinancována z fondů Evropské unie. Ke krytí vlastního podílu na dofinancování těchto akcí kraj použije část úvěru z Evropské investiční banky ve výši 963 milionů korun.
„Velmi si vážím toho, že již potřetí v tomto volebním období návrh rozpočtu podpořilo celé krajské zastupitelstvo včetně opozice. Ukazuje to, že i v hektické době jsme schopni na jižní Moravě najít konsensus a nepolitikaříme. Schválený rozpočet i v době krize počítá s masívními investicemi v oblasti dopravy, školství, zdravotnictví či sociální péče s využitím úvěru Evropské investiční banky. To je výrazný rozdíl proti státnímu rozpočtu ČR, který investice tlumí. My chceme pomoci regionální ekonomice i udržení zaměstnanosti. Šetříme na provozu díky úsporám z centrálních tendrů, nikoli na lidech jako centrální vláda. Věřím, že schválený rozpočet pomůže jižní Moravě tlumit dopady hospodářské krize a udržet rozsah i kvalitu veřejných služeb pro naše občany,“ řekl hejtman Michal Hašek po hlasování.
Hejtman zdůraznil, že investice kraj váže na dotace poskytnuté z Regionálního operačního programu. Jde o připravené projekty ve školství, zdravotnictví a sociální oblasti, včetně dlouho připravované dostavby a výstavby devíti nových zařízení sociální péče. „Rozpočet umožňuje, aby dopady krize na jižní Moravu byly tlumeny. Nepropouštíme 10 procent zaměstnanců kraje a jeho příspěvkových organizací, zachováme celkový objem finančních prostředků na mzdy na letošní úrovni. Nemělo by tedy dojít k desetiprocentnímu poklesu odměn pro 13,5 tisíce lidí, kteří jsou zaměstnanci krajského úřadu nebo našich příspěvkových organizací,“ řekl hejtman.

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...