Zetor dementoval ztrátu zakázek

Brno, 5. ledna 2011 - Skupina Zetor Group ve středu dementovala informace, které se týkaly pozastavení výroby kvůli ztrátě zakázek. Jak uvedl mediální zástupce firmy Miroslav Toman, v Zetoru probíhá dlouhodobě naplánovaná celozávodní dovolená.

zetor_forterra

"Skupina Zetor Group dementuje informace, které se objevily v českých médiích a týkají se pozastavení výroby. Ve firmě Zetor probíhá v současné době dlouhodobě plánovaná celozávodní dovolená, která bude ukončena 10. ledna 2011," sdělil Toman s tím, že Zetor rovněž dementuje spekulace o zakázce, která by přerušila výrobu. Podle něj bude Zetor v únoru 2011 exportovat 50 traktorů na trh do Iráku, čímž se firmě otevírají na tamním trhu další příležitosti.

O ztrátě zakázek informoval ve středu Brněnský deník Rovnost. Podle listu už přes tři týdny nechodí do práce 700 zaměstnanců firmy, protože ta přišla o zakázky na začátek letošního roku. Nařídila proto dělníkům i úředníkům, aby si na přelomu roku vybrali dovolenou.

Příkaz vedení přijalo podle listu přibližně 90 procent zaměstnanců. Ti, kteří si dovolenou vybrat nechtěli, v továrně uklízí nebo čistí stroje. „Asi 20 dělníků dovolenou odmítlo. S nimi i několik techniků a úředníků či účetních,“ uvedl šéf odborů brněnského Zetoru Alois Kazelle.

Pracovat se nepřestalo například v oddělení náhradních dílů. Právě tam si někteří odmítli vzít dovolenou. Jiní s ní naopak počítali. Téměř čtyřtýdenní volno se ale všem zaměstnancům nelíbí. „Je to dlouhá doba. Radši bych pracoval. Vnímám to trochu jako nucenou dovolenou, nařízenou shora,“ postěžoval si seřizovač Lukáš Hatony.

Také odboráři poukazují na to, že pokud firma ztratí zakázky, měla by podle zákona vyhlásit odstávku. „Je to klasický učebnicový případ. Pokud zaměstnavatel nezajistí práci, je to na zákonnou odstávku. Při té by ale lidé nedostali celý plat, takže je pro ně vybrání dovolené nakonec stejně lepší,“ uvedl Kazelle.

Libor Popela

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...