Realitní trh v Brně se probouzí

Realitní krize zasáhla regiony včetně moravské metropole v daleko větším měřítku a mnohem tíživěji než české developerské a realitní centrum Prahu. Výstavbu rezidencí i komerčních nemovitostí, která už i mimo hlavní město počátkem druhé půlky této dekády získávala na intenzitě, loni krize téměř eliminovala. Už v tomto roce ale developerské Brno ožívá. Svědčí o tom jak plánované nové projekty, tak třeba i stoupající zájem o pronájem kancelářských prostor.

reality01

Motorem komerčního developmentu v Brně je dnes stejně jako v minulosti výstavba kancelářských budov. Ještě loni byly dokončeny dva objekty – Trinity Office Center a Campus Park A, o celkové pronajímatelné ploše 28 000 m2, když letos k nim podle údajů poradenské společnosti CB Richard Ellis přibyl ještě CTPark Brno Honeywell Campus s 8000 m2. Celkem bylo ke konci prvního čtvrtletí v Brně 274 000 m2 kvalitních kanceláří, z toho drtivá většina ve třídě A. Letos se tato plocha pravděpodobně už příliš nerozšíří (dokončen by měl být jediný objekt – Palác Magnum), ale v blízké budoucnosti už zase začnou kancelářské metry narůstat rychleji. Platí to i pro brněnský administrativní komplex Spielberk Office Centre developerské společnosti CTP.

 

Poptávka po kancelářích stoupá

reality02Za několik týdnů budou ve Spielberk Office Centre (SOC) zahájeny stavební práce na třetí fázi projektu, který zahrnuje administrativní „věž" a hotel o celkové rozloze 33 123 m2 s 489 parkovacími místy. Dokončení této fáze se očekává v prvním čtvrtletí roku 2012. Věž o 21 podlažích a výšce 85 metrů se třemi podzemními podlažími pro parkování nabídne moderní kancelářské prostory s flexibilním uspořádáním, atraktivní fasáda budovy je navržena jako kombinace cihel a skla. Hotel bude mít patnáct pater a tři podzemní podlaží pro parkování.

Celková investice do všech tří fází projektu už přesahuje částku 5 mld. Kč – z tohoto hlediska SOC dobře a bez problémů snese i porovnání s velkými pražskými projekty. Co je ale pro CTP – developera, majitele a provozovatele v jedné osobě (resp. firmě) důležitější, je skutečnost, že obsazenost v komplexu dosahuje úrovně 85 % (dnes tady má sídlo sedm desítek společností, které v SOC zaměstnávají 3500 pracovníků). Celkově je na tom tak SOC z tohoto hlediska mírně lépe než celé „kancelářské" Brno. Podle výpočtů CBRE tady totiž bylo na konci března tohoto roku neobsazeno 16,8 % pronajímatelných administrativních prostor. Tento ukazatel zároveň ukazuje, že situace na trhu se postupně lepší – loni byla míra neobsazenosti vyšší, pohybovala se kolem 19 %. Poptávka zjevně sílí, resp. uzavřených nájemních smluv je více. V prvním čtvrtletí se v Brně podařilo pronajmout takřka 9000 m2 kanceláří, zatímco za celý loňský rok to bylo jen 6800 metrů.

Výškový rekordman

Stavět se bude nejen projekt SOC. Už na podzim by měla být odstartována předtím odložená výstavba kancelářsko-rezidenčního mrakodrapu AZ Tower, který by po dokončení měl měřit takřka 110 metrů a jako takový představovat český výškový rekord. Developerská firma Properity ji přitom chtěla mít ještě vyšší, ale to už by narušovalo letecký provoz nad Brnem. V konečné verzi budova bude mít třicet pater, většinu z nich zaujmou kanceláře a prodejny, například obří autosalón. V posledních šesti patrech mají být luxusní byty s atraktivním výhledem na Brno.

reality03

S větší aktivitou konzultační společnosti počítají pro Brno i v segmentu obchodních realit. Na tomto poli má Brno co dohánět nejen v porovnání s Prahou. V Brně na jeden tisíc obyvatel připadá 754 čtverečních metrů maloobchodních ploch, zatímco třeba v Plzni či Liberci je to 1073 a 1208 metrů. Celkem mají retailové projekty v jihomoravské metropoli kapacitu 280 000 m2. Některá už fungující brněnská obchodní centra letos ohlásila rozšíření svých prodejních kapacit, jiná se mají začít teprve stavět.

Kromě Nákupního centra Královo Pole (NCKP) s klíčovým nájemcem Tesco figurují podle výzkumu Incoma GfK v první trojici nejoblíbenějších obchodních center ještě Galerie Vaňkovka a brněnská Olympia. Právě Vaňkovka (mj. držitelka mnoha ocenění jako příklad kvalitní regenerace industriálního brownfieldu) a také například Avion Shopping Park Brno plánují do dvou let expanzi, NCKP zase připravuje obnovu svého „food courtu" a plánuje i některé další stavební úpravy. Výhledově se chystají i zcela nové projekty jako Aupark Brno nebo Carina Retail Park Štýřice. Podle Lenky Hartmanové, analytičky společnosti DTZ, je v některých lokalitách Brna ještě potenciál pro výstavbu menších obchodních jednotek, orientovaných na sousedící rezidenční objekty.

Zdroj: Stavební fórum


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...