Lední medvědice Cora má větší a hlubší bazén

Brno, 13. září 2020 - Náročný projekt přestavby bazénu v expozici ledních medvědů je u konce. Samice Cora se tak může těšit z větší plochy i hloubky vodní plochy a nově vybudovaného vodopádu.

Zoo Cora 2038

„Nový hlubší i větší bazén bude znamenat větší svobodu a pohodlí nejen pro medvědici Coru. Díky rozšíření bazénu a novému zázemí splníme podmínky pro nového a chovatelsky cenného samce, se kterým by mohla přivést na svět mláďata. Chceme tak ve velmi úspěšném odchovu ledních medvědů v Brně. Po uhynutí samce Umcy je pro nás klíčové sehnat pro Coru vhodného partnera,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Celý projekt odstartoval zkušebními vrty přímo v expozici. Ukázalo se, že překonat nástrahy všudypřítomné skály nebude úplně jednoduché, ale nakonec se vše podařilo. Výsledkem je atraktivní vodní prvek, který poutá jak funkčností, tak vzhledem.

Předchozí bazén disponoval zastavěnou plochou 50 m2. Nový je výrazně větší, jeho zastavěná plocha činí 135 m2. Má tvar nepravidelného pětiúhelníku o vnějších půdorysných rozměrech asi 16,5 x 10,2 metru, přičemž plocha vodní hladiny bazénu je 100 m2. Jeho objem je při hloubce až tři metry 200 m3. Plocha rekonstruovaných zpevněných ploch je zhruba 120 m2 a zahrnuje i vybudování nového vodopádu.

Původní plány počítaly se zvětšením na 100 m3, ale nakonec jsme se rozhodli tento objem ještě zdvojnásobit, aby měla lední medvědice Cora více možností, jak nový bazén a vodopád využívat. Výstavba všech prvků stála 12,6 milionu korun.

Po dobu rekonstrukce pobývala Cora v odstaveném výběhu, nyní už se může vrátit do expozice, na kterou byla zvyklá. Vzhledem k tomu, že je to “vodní živel“ a má vodu velmi ráda, brněnská zoo věří, že větší a hlubší bazén ocení.

Cora se narodila v listopadu 1998 a do Zoo Brno dorazila o dva roky později. Od té doby vychovala na Mniší hoře celkem pět medvíďat, které teď dělají radost návštěvníkům zoologických zahrad po celé Evropě.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...