Tým městského architekta navrhl proměnu náměstí v Tuřanech

Brno, 8. srpna 2018 - Dříve malebná náves, dnes hlavně rušná dopravní zkratka. Centrum brněnských Tuřan by se mohlo proměnit. Kancelář architekta města Brna (KAM) zpracovala urbanistickou studii na nové řešení Tuřanského náměstí. Koncem července ji předala radním a bude sloužit jako podklad pro další plánování městské části. Architekti návrh průběžně diskutovali s místními obyvateli.

turany1 1832

„Revitalizace náměstí je jeden z prvních kroků k obnově centra Tuřan. Navazuje na plánovanou stavbu obchvatu, který přinese výrazný úbytek především nákladní dopravy. Díky spolupráci s kanceláří městského architekta jsme získali návrh na komplexní řešení náměstí. Projektování první etapy bychom chtěli zahájit příští rok,“ řekl starosta Tuřan Radomír Vondra.

Dnešní podoba Tuřanského náměstí je výsledkem zanedbaného rozvoje území. Zároveň je centrum nadměrně zatíženo osobní a nákladní dopravou, která ruší charakter původní historické návsi. Společenský život se proto přesunul do klidnějších částí obce. Studie KAM rozděluje proměnu náměstí do šesti etap. Návrh počítá se změnami dopravního řešení, úpravou parku nebo dostavbou polyfunkčního domu, který dotvoří podobu prostranství.

turany2 1832

Zklidnění dopravy a nové stezky pro pěší
Výraznou změnou je zrušení diagonální vozovky v prodloužení Hasičské ulice, která dnes funguje jako zkratka mezi ulicemi Revoluční a Sokolnickou. Prostor parku se tím opět spojí se zbytkem náměstí. „Diagonální komunikace náměstí přeřezává na dvě půlky a vytváří funkční bariéru. Navrhujeme ji proto zachovat pouze pro pěší. Tím rozšíříme plochu parku a propojíme ho s alejí před úřadem městské části,“ vysvětlil vedoucí oddělení veřejného prostoru KAM David Mikulášek.

Nový polyfunkční dům s parkovištěm
Studie navrhuje dostavbu severovýchodní části náměstí. Místo stávajícího asfaltového parkoviště by měl vyrůst dvoupatrový polyfunkční dům, který nabídne zázemí pro chybějící služby, například polikliniku, obchody nebo bydlení. Řešení počítá se stavbou podzemního parkoviště pro uživatele domu, zároveň zachovává parkovací místa po obvodu náměstí formou podélných stání. Těch bude celkem osmdesát tři. Vedle polyfunkčního domu vznikne trojúhelníkové náměstíčko, piazzetta, kde by mohlo vyrůst dětské hřiště a odpočinková zóna s lavičkami a vodními tryskami.

turany3 1832

Otevření parku a více zeleně
Součástí studie je i plán na úpravu rozsáhlého parku v západní části náměstí. Přibýt by měly stezky pro pěší, lavičky, vodní prvky, pomník i altán pro kulturní akce. Nutné bude také vyčistit park od nežádoucích keřů a dožilých stromů. „Vycházíme z dendrologického průzkumu, podle kterého je zhruba patnáct stromů ve špatném stavu. Jde především o dožilé jehličnany. Ty chceme nahradit novou výsadbou listnatých stromů,“ doplnil Mikulášek. Architekti počítají také s další výsadbou zeleně. Například před prostorem radnice, kde chtějí rozšířit stávající alej o čtvrtou řadu stromů.

Projednání s veřejností
KAM návrh průběžně diskutovala s veřejností, poprvé před dvěma lety, naposledy letos v květnu v prostorách místní radnice. Architekti měli k dispozici také výsledky soutěže studentů, kterou městská část organizovala v roce 2016. „Na základě podnětů veřejnosti jsme do návrhu přidali například nové vodní prvky, stromy nebo odpočinkové zóny. Prověřovali jsme také možnosti chybějících služeb, které by mohly najít zázemí v polyfunkčním domě,“ doplnil Mikulášek.

turany4 1832

Zlepšovat stav veřejných prostranství ve městě je jeden ze strategických úkolů městského architekta. „Tuřanské náměstí jsme si vybrali jako příklad náměstí se zástavbou venkovského charakteru. Letos na jaře jsme dokončili také studii na proměnu Halasova náměstí na sídlišti Lesná. V Brně je řada veřejných prostranství, která vypadají jako z osmdesátých let minulého století. Naše kancelář chce pomoci, aby se změnily k lepšímu,“ shrnul ředitel KAM Michal Sedláček.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...