Přístup ke Svratce v Komíně a ke Svitavě v Husovicích se zlepší

Brno, 25. ledna 2018 - Přístup Brňanů k řekám Svratce a Svitavě na dvou místech se zlepší. Mezi Bystrcí a Komínem na pravém břehu Svratky budou na stávající cestě upravena nebezpečná skalnatá místa lávkami tak, aby přístup kolem vody mohli využívat i senioři se zhoršenou pohyblivostí nebo rodiče s kočárky. V Husovicích na pravém břehu Svitavy bude obnoven Tyršův park s kašnou, lavičkami a novými přístupy k vodě.

180124 zpruchodneni-svratky e180124 06 prechod RES

„Brno leží na soutoku dvou řek. Potenciál ploch podél jejich břehů je ve městě nedocenitelný. Řeky a jejich nábřeží jsou vždy vyhledávanými místy odpočinku a volnočasového vyžití. Můžou sloužit k rekreaci, stát se prostorem pro pohyb pěších i cyklistů. Město proto dlouhodobě pracuje na postupné regeneraci ploch v okolí řek. Letos pro Brňany připravíme další dva projekty zlepšení přístupů k vodě – u Svratky v Komíně i u Svitavy v Husovicích,“ podotkl náměstek primátora Martin Ander.

Rada města Brna schválila investiční záměry obou těchto projektů, které Brňanům zpřístupní říční břehy a umožní jim užívat volného času v zeleni v bezprostřední blízkosti městské zástavby.

Zlepšení průchodnosti stávající cesty podél Svratky mezi Bystrcí a Komínem představuje dostavba lávek pro pěší v nebezpečných skalnatých úsecích stávající trasy procházek. Cesta je zde velmi obtížně průchozí zejména pro osoby se sníženou pohyblivostí nebo rodiče s kočárky. Po celé délce stezky tedy bylo vytipováno dvanáct míst, která projdou úpravami. Například v lokalitě Pláž bude instalována rampa, která umožní průchod i za zvýšené hladiny řeky, v lokalitách Přechod a Sráz překlene skalnaté stupně lávka nad hladinou vody. Na začátku stezky poblíž Bystrce se postaví přemostění potoka Vrbovce, naopak na komínském konci stezky u zastávky na Svratecké vznikne molo pro přístup k vodě. Celkové investiční náklady se odhadují ve výši 15 milionů korun. S realizací se počítá v letech 2018–2019.

Záměr revitalizace Tyršova parku v Husovicích byl připraven na základě podnětu městské části Brno-sever. Projekt řeší zpřístupnění pravého břehu Svitavy při ulici Valchařské. Aby tento zajímavý ostrůvek zeleně ve městě mohli ocenit nejen obyvatelé Husovic, ale i širšího okolí, proběhne tu pod dohledem arboristy asanace nemocných stromů, které nahradí nová výsadba. Úpravou projdou cesty, do parku přibude kašna, nové lavičky a odpadkové koše. Svah k mlýnskému náhonu i svah k řece Svitavě pokryje stínomilná vegetace a kultivace se dočkají také trávníky. Stávající veřejné osvětlení nahradí nové s kvalitnějším světelným zdrojem, minimalizující světelné znečištění. Náklady na realizaci všech úprav se odhadují do výše 9,5 milionu korun. Provedeny by měly být také v nejbližších dvou letech.

Vizualizace: MMB


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...