Velikonoční slavnosti na náměstí Svobody

Brno, 5. dubna 2017 – Už tento pátek bude na centrálním brněnském náměstí zahájen osmý ročník Velikonočních slavností. Jarní trhy nabídnou od 7. do 16. dubna 2017 na 40 stánků nejrozmanitějšího sortimentu zaměřeného především na zboží s velikonoční tematikou, bohatý kulturní program a pestrou nabídku drobného občerstvení.

Velikonoce 2017 1714

Novinkou letošních trhů je Velikonoční stezka, dokumentující formou informačních bannerů tradiční obyčeje Velikonoc. „Velikonoční stezka, která oživí prostor kolem morového sloupu, reflektuje na jedné straně křesťanskou tradici – provází textem a obrazem Svatým týdnem od Květné neděle do Božího hodu velikonočního, na druhé straně tradici lidovou – pálení a honění Jidáše, velikonoční řehtání, pomlázku a další obyčeje,“ seznamuje s konceptem Mgr. Tomáš Pavčík, ředitel Káveesky.

Samozřejmostí je bohatý doprovodný program, během něhož se představí například dětské folklórní soubory Javorníček, Pramínky nebo Rozmarýnek, cimbálové muziky Veronica, Brněnský Valášek, Trnka a další, a nebudou chybět ani divadelní představení, například divadla Kufr a Kejkle. Každý den bude také od 15.00 do 17.00 hodin otevřená velikonoční výtvarná dílna pro malé i velké.

„Velikonoce jsou velmi tradičním svátkem, proto se snažíme právě na tradice a folklor dbát a dovést je do centra Brna, abychom je přiblížili úplně všem, kteří za námi na náměstí Svobody přijdou,“ hodnotí výběr programu BcA. David Butula, radní pro kulturu, sport a turismus MČ Brno-střed.

Návštěvníci si budou na náměstí moci zakoupit tradiční velikonoční dekorace, například proutěné zboží, pomlázky, keramiku, perníky, či velikonoční stuhy a kraslice. Nabídku doplní drobné dárkové zboží, jako jsou originální autorské šperky, keramika, výrobky ze dřeva, koření a mnohé další. Trhy již tradičně také nabídnou prostor pro prezentaci neziskovým organizacím.

Program Plánek
Velikonoce 2017 program 1714 Velikonoce 2017 planek 1714

Opomenuto nebude ani bohaté občerstvení, návštěvníci si budou moci vybrat z kvalitní nabídky několika vinařství, nebude chybět medovina a typicky brněnský turbomošt. Aby nabídka občerstvení byla kompletní, na trzích bude možné nakoupit nebo přímo na místě ochutnat bramborové spirály, maďarské speciality, nakládané sýry, valašské frgály, farmářské pochoutky, kváskové pečivo, cukrářské výrobky a další.

Jarní trhy budou probíhat na náměstí Svobody v Brně od 7. do 16. dubna 2017, a to za každého počasí. Pořadatelem této tradiční události je Kulturní a vzdělávací středisko městské části Brno-střed a vstup na akci je zdarma.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...