Brnu hrozí, že formálně přijde o 1400 památek

Brno, 8. června 2016 - Už od roku 1988 platí zákon, že se památky zapisují individuálně. Brněnské památky ovšem byly na seznam památek zapsány hromadně až o rok později, tedy pravděpodobně v rozporu s platným zákonem. Nyní proto hrozí, že tyto objekty ztratí památkovou ochranu. V Brně se to může dotknout 1400 památek, z nichž 200 je ve vlastnictví města, zbytek patří soukromým majitelům. Týká se to například Janáčkova divadla nebo sokolského Stadionu. S podobným problémem se potýkají i jiná města a kraje. Například u tišnovské nemocnice už Ministerstvo kultury rozhodlo, že formálně není památkou a nikdy nebyla.

Brno-Zelny trh VB 350

„Pokud by došlo ke zrušení těchto památek, byli bychom nuceni připravit nové žádosti na každý objekt zvlášť," vyjádřil obavy nad náročností tohoto postupu ředitel Národního památkového ústavu v Brně Zdeněk Vácha. Podle jeho slov se o možnosti, že by tato situace mohla nastat, vědělo již dlouho. Právní skulinu však nikdo neřešil. Nyní by trvalo desítky let, než by byly všechny objekty znovu individuálně zapsány na seznam kulturních památek. Vedení města proto bude nyní po ministerstvu kultury požadovat řešení, které by památkovou ochranu zachovalo u všech objektů hromadně.

„Nevíme, jaké to bude mít následky, protože se na tyto objekty pětadvacet let čerpaly dotace a vydávaly veřejné prostředky. Otázkou tedy je, zda se bude toto rozhodnutí uplatňovat zpětně nebo jen do budoucna. Pro Brno to ale znamená velkou katastrofu, protože pravděpodobně přijde o většinu svých památek," zhodnotil náměstek primátora Matěj Hollan.

Zhruba 1200 dotčených objektů vlastní soukromníci. Ti by si odejmutím památkové ochrany mohli s domy dělat v podstatě cokoliv. „Celá řada památek je v soukromých rukou, a pokud nadále nebudou památkami, může na nich dojít k úkonům, které je nevratně poškodí. To je dost zoufalá situace," upozornil brněnský primátor Petr Vokřál.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...