Palác Chlumeckých: Obnovené srdce České

Brno, 1. března 2013 - Žádný pravověrný Brňan ani na okamžik nepochybuje o tom, že opravdovým srdcem jeho města je Česká ulice. Srdcem významným, historickým, ale v posledních desetiletích minulého století bijícím jen slabým tepem s častou arytmií. Až v nedávné době začalo toto brněnské srdce dostávat jednu důležitou transfúzi za druhou.

palac chlumeckych250

Náročnou a úspěšnou rekonstrukcí prošla Stopkova pivnice, hodně prokoukl i nově opravený palác Convalaria a těsně před koncem uplynulého roku začala i rozsáhlá rekonstrukce paláce Chlumeckých. A tak zůstává na srdci Brna už jen jediná hluboká jizva, hotel Avion.

Všechny, kdo v těchto dnech procházejí kolem staveniště uprostřed České, zajímá, co že se to děje s domem na České 6, známém mezi Brňany jako palác Chlumeckých a méně známém pod názvem Anenský dvůr. Brněnská developerská a investiční společnost MAGNUM tento dům koupila v roce 2010 a vloni zahájila rozsáhlou rekonstrukci paláce, který byl již v takovém stavu, že ohrožoval bezpečí kolemjdoucích. Takzvaný palác Chlumeckých je čtyřpatrový dům na půdorysu nepravidelného čtverce, který vyrostl na rozloze čtyř původních středověkých parcel v padesátých letech 19. století. Svůj název dostal od rodiny dvorního rady a majitele velkostatku Antona Johanna Rittera von Chlumetzky, který jej dal postavit jako nájemní dům pro hromadné bydlení. Do dějin Brna se palác zapsal nejvíce tím, že v něm v letech 1907–1942 sídlila redakce Lidových novin, v níž pracovali mimo jiné S. K. Neumann, Rudolf Těsnohlídek, Jiří Mahen, František Gellner, Eduard Bass nebo malíř a grafik Eduard Milén.

palac chlumeckych 2

Když společnost MAGNUM před dvěma lety dům kupovala, měla už v plánu ze zchátralého objektu vytvořit stavbu s luxusními obchody, kancelářemi a byty a v jeho podzemí postavit potřebná parkovací místa. Mohla přitom využít svých rozsáhlých zkušeností, které získala při rekonstrukcích i výstavbách nových objektů, například domu Česká 1, známého jako Sputnik, domu Masarykova 11/13/15, Rezidence Anenské terasy, novostavby Paláce MAGNUM na Orlí nebo funkcionalistického domu na rohu ulic Masarykovy a Květinářské.

palac chlumeckych 3
V rekonstruovaném paláci Chlumeckých počítá MAGNUM s vytvořením 2 540 m² pro budoucí obchodní prostory, 1 134 m² pro kanceláře a ateliéry a 1 720 m² bytových prostor, které ovšem nebudou na prodej, ale budou stejně jako obchody a kanceláře určeny jen k pronájmu. První část rekonstrukce by měla být uskutečněna do konce roku 2014 a měla by paláci navrátit jeho historický vzhled, zatraktivněný jeho vysokou funkčností. Českou ulicí projde denně na sto tisíc lidí a zrekonstruovaný palác výrazně přispěje k jejímu pozitivnějšímu vnímání. MAGNUM také počítá s tím, že se v paláci etablují kvalitní nájemci s kvalitními produkty. Preferuje dlouhodobé pronájmy a na většinu komerčních ploch má již podepsány nájemní smlouvy. Kanceláře a byty zatím k pronájmu nenabídla, protože zájemci se většinou chtějí nastěhovat co nejdříve, a to vzhledem k termínu dokončení zatím není možné.

V průběhu rekonstrukce dojde v paláci k některým významným změnám. Tou nejpodstatnější je výstavba podzemních garáží, v nichž vznikne 30 parkovacích míst. Nové bude také zastřešení vnitrobloku, přesun vstupu do kancelářské a bytové části z České do Jakubské ulice a instalace moderních eskalátorů. Do oprav a rekonstrukce objektu vloží společnost celkem 190 miliónů korun, a protože nájmy z objektů budou odpovídat lokalitám v historickém centru, návratnost vložených prostředků se bude pohybovat daleko za hranicí patnácti let. Popřejme tedy projektu hodně úspěchů a všem Brňanům příjemnou procházku po stále hezčím srdci města.

Alena Štěpánková
z podkladů společnosti MAGNUM

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...