Šéfové romských klanů a bossové rodin jednají v Brně o vzniku romské organizace

Brno, 14. října 2011 (MEDIAFAX) - Šéfové všech významných romských klanů a rodin se sjeli v pátek do Brna. Na výstavišti totiž začal první celoromský sjezd. Hlavy rodin a představitelé romské inteligence v Brně jednají o vzniku romské organizace, která se má stát platným a právně způsobilým partnerem pro jednání s vládou, policií, úřady a oficiálními subjekty státní správy.

brno_vystaviste250

"Oficiálně žije v České republice 240 tisíc Romů, neoficiální údaje ale mluví zhruba o 400 000 příslušníků romského etnika," řekl jihomoravský krajský zastupitel zodpovědný za národnostní menšiny Viliam Záthurecký (ČSSD). Navzdory tomu nemá početná a rychlým tempem rostoucí romská komunita v Česku dosud vlastní zastřešující organizaci. Chybí jí také oficiální reprezentace - politické strany, jež vznikly po roce 1989 a jejichž předáci usedli krátce i v parlamentu, totiž bez výjimky zkrachovaly. Jednotlivé klany a rodiny jsou podle Záthureckého roztříštěné a s úřady jednají vesměs na vlastní pěst.

Celoromský sjezd se v Pavilonu A na brněnském výstavišti koná bez příprav, narychlo. Romové totiž trvali na jeho okamžitém zorganizování především kvůli vyhrocené situaci na Šluknovsku, ale také kvůli etnickým nepokojům například v Bulharsku i v jiných evropských zemích. Hlavními tématy, která má sjezd projednávat, jsou podle Záthureckého bezpečnost, zaměstnanost a vzdělanost. Mottem sjezdu má být slogan "Jsem Rom, ale především občan".

Záthurecký pozval do Brna členy vlády a politické špičky všech parlamentních i významných mimoparlamentních stran. Účast slíbili vládní zmocněnkyně pro menšiny Monika Šimůnková a policejní prezident Petr Lessy. "Mezi zhruba 150 Romy, kteří se sjezdu účastní, jsou všichni význační představitelé romských klanů a rodin v zemi v čele Miroslavem Holubem a Josefem Facunou z Ostravy, Josefem Balážem ze Zlína, Josefem Gáborem z Přerova a Rudolfem Polákem z Jaroměře," řekl Záthurecký.

Nad sjezdem, který moderuje herec Jan Čenský, převzal záštitu jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Hejtman rokování Romů také zahájil.

Jiří Nováček, foto: BVV

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...