Kraj usiluje o zřízení pobočky římské Papežské lateránské univerzity v Brně

Brno, 19. května 2011 (MEDIAFAX) - Jihomoravský kraj zahájil jednání o možnosti zřídit v Brně pobočku Institutu Jana Pavla II., která funguje při Papežské lateránské univerzitě v Římě. Ve čtvrtek to řekl krajský radní David Macek (KDU-ČSL).

auditorium250

"Institut se zabývá manželstvím a rodinou," řekl Macek. Dodal, že během třiceti let od založení bývalým papežem Janem Pavlem II. se rozšířil do měst v celém světě.

„Odborníci jej považují za nejlepší pracoviště, které se zabývá podporou rodin, manželů a rodinné politiky vůbec," řekl Macek. Jihomoravský krajský úřad nyní zahájil přístupová jednání, která by měla vyústit do zřízení pobočky významné církevní instituce v Brně.

Institut Jana Pavla II. funguje při Lateránské univerzitě, jedné z nejstarších a nejprestižnějších škol na světě. Tu zřídil jako takzvané ateneum v roce 1773 papež Klement XIV. při římském kolegiu pro kleriky z Římského kňežského semináře. Samotná Papežská Lateránská univerzita v Římě vznikla v roce 1959 rozhodnutím papeže Jana XXIII., který povýšil Lateránské ateneum na Papežskou univerzitu.

Papežská Lateránská univerzita poskytuje na fakultě kanonického práva a fakultě civilního práva světově ojedinělé studium. Předměty z kanonického a civilního práva se totiž značně prolínají a vytvářejí u studentů dobrý základ pro právní kulturu jak z oblasti římského a kanonického, tak i z civilního práva. Součástí univerzity je pak i zmíněný Institut Jana Pavla II.

Jiří Nováček, foto - zdroj: Rodina.KBS.sk


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...