Edison centrum nebude ledajaká žárovka

Brno, 6. dubna 2011 - Nákupní galerie, administrativní plochy, byty, prostory pro kulturní využití a parkovací místa. To vše by mělo nabídnout nové Edison centrum, které vyroste v Brně mezi ulicemi Koliště, Vlhká a Cejl. Inspirací pro vznik originální stavby ve středu města byla žárovka.

04-edison-01

Polyfunkční objekt bude s centrem města propojen pěší lávkou z prostor plánovaného CD Paláce a umožní průchod do ulice Vlhká směrem k budoucí „nové městské třídě". Hlavní vstup pro pěší je situován na nároží ulic Koliště a Cejl. Nové centrum bude mít šest parkovacích podlaží – čtyři podzemní a dvě nadzemní. Vzniknou tak přibližně čtyři stovky parkovacích míst, ze kterých bude určeno 160 pro veřejné parkování. Následovat budou dvě podlaží prodejní galerie a tři podlaží služeb kombinovaných s administrativou. Do dvou nejvyšších úrovní by pak měly být umístěny bytové jednotky a kulturně-zábavní prostory.

 

Pro realizaci Edison centra byla založena společnost K+Vlhká, s. r. o. Autory projektu jsou Ing. arch. David Titz a Ing. arch. Martin Král z brněnské společnosti ARCHicon, s. r. o., která je partnerem celého projektu a společníkem ve sdružení K+Vlhká. Jeho členem je i holandská investiční skupina Cere Invest. Ta každou investici realizuje ve spolupráci s renomovanými místními partnery, kteří poskytují odpovídající know-how spolu se znalostí specifik místního prostředí. V Brně působí již sedmnáct let.

04-edison-02

Žárovka, nebo housenka?

Realizace projektu Edison centra není snadná. „Na projekční přípravě pracuje společnost ARCHicon již osmým rokem, protože se jedná o velmi komplikovanou lokalitu dopravně a urbanisticky, ale rovněž majetkoprávně. Zhruba před rokem již úspěšně proběhla změna územního plánu, která umožňuje realizaci tohoto záměru, a v současné době se dopracovává dokumentace k územnímu řízení," uvádí autor projektu architekt David Titz. „Pozitivní roli v celém dlouhém procesu sehráli i představitelé města Brna a městské části Brno-střed, kteří projekt podporují a přispívají k dořešení složité majetkové situace, za což jim patří dík," připomíná.

A proč dostala nová stavba název Edison centrum? „Vysvětlení je jednoduché. V místech, kde budeme nové centrum budovat, byla v minulosti umístěna budova elektrárny, která zde byla postavena Edisonovou společností, aby elektrickou energií zásobovala nedaleké Mahenovo divadlo. To bylo jako první divadlo v Evropě, ale možná i na světě, vybaveno elektrickým osvětlením. Z těchto míst vedl podzemní elektrický kabel do divadla. Tato historická souvislost nás vedla k tomu, že se ji snažíme promítnout i do současnosti. Pokud si prohlédnete vizualizace, možná nějakou žárovkovou podobu objevíte," upozorňuje architekt. Navržená stavba však připomíná například i proud tekoucí vody nebo housenku.

„Revoluční a futuristická podoba bude reprezentována organickým obvodovým pláštěm. Ten má hned dvě zásadní funkce. První z nich je ochránit objekt od hluku způsobeného silničním provozem, neboť po Kolišti projede kolem čtyřiceti tisíc aut za den, ale rovněž budovu zabalí do aktivního dvoupláště fasád, který umožní budovu v létě ochlazovat řízeným prouděním vzduchu a v zimě oteplovat jakýmsi pomyslným skleníkovým efektem," vysvětluje Titz. „Další technologickou vymožeností bude vybavení objektu tepelnými čerpadly, která zajistí jeho vytápění i chlazení sálavým teplem i chladem. Jako druhý zdroj tepla by mohlo být napojení na centrální zásobování teplem města Brna. Celkově se bude objekt chovat jako tzv. inteligentní řízený zelený dům, který sám o sobě netvoří žádné zdroje znečištění," doplňuje.

Petra Knotková


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...