V brněnské zoo mají novou expozici šimpanzi i medvědi

V sobotu 9. října ve 13 hodin bude v brněnské zoo slavnostně otevřen nový komplex Beringie s expozicí medvědů kamčatských. Stane se tak za účasti primátora města Brna a dalších významných hostů. V doplňkových expozicích najdou návštěvníci Beringie rosomáky, lišky polární a čtyři severské ptačí druhy – sovice sněžní, kajky mořské, jespáky bojovné a ústřičníky velké. Všechna tato zvířata pocházejí z chovů zoologických zahrad.
V zoo byla v sobotu 2. října otevřena i expozice šimpanzů. V první etapě rekonstrukce byly provedeny vnitřní úpravy stávajícího pavilonu z roku 1964, především zvětšení současného prostoru sloučením stávající ubikace s částí návštěvnické chodby, výměna mříží za bezpečnostní skla a vnitřní úprava ubikací. Součástí rekonstrukce je i nový venkovní výběh s jezírkem a vodopádem. Směrem k návštěvníkům je výběh vymezen zábranami z plných stěn a bezpečnostního prosklení, svrchu pak zakryt nerezovou sítí. Tento výběh však bude časem obsazen jiným druhem primátů. Pro šimpanzy bude určen druhý venkovní výběh, budovaný v rámci druhé etapy rekonstrukce, která započne v roce 2011. I ten však bude simulovat co nejpřirozenější životní prostřední a zajišťovat plnohodnotný fyziologický a sociální život chovaných zvířat. Proto ani zde nebudou šimpanzům chybět kmeny, skály, úkryty, houpadla, vzrostlé stromy a další expoziční prvky. Rozpočtové náklady na tuto investiční akci dosáhly 28,5 mil. Kč.

medved.jpg

 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...