Kraj přilákal nejvíc investic

Nejvíc nově vytvořených pracovních míst a také nejvyšší počet nových projektů přilákal podle aktuálních statistik agentury CzechInvest Jihomoravský kraj v prvním pololetí letošního roku. Pro jižní Moravu se rozhodlo 36 společností, které pro své investice shánějí 1 021 nových zaměstnanců, každý třetí by přitom měl mít vysokoškolské vzdělání. Celkem tu vzniknou projekty za 547 milionů korun.
„Nejčastěji si Jihomoravský kraj vybíraly společnosti podnikající v IT a vývoji softwaru. Těch se především v Brně usadilo celkem devatenáct. Šest společností investovalo do center strategických služeb a pět firem se bude věnovat výzkumu a vývoji ve strojírenství,“ upřesňuje statistiku Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.
„Investory do Brna a jeho okolí lákají především tamní vysoké školy a zázemí vysoce kvalifikovaných lidí, které mohou pro své projekty využít. Proto nepřekvapí, že v prvním pololetí se všechny jihomoravské projekty s výjimkou jediného věnovaly právě výzkumu a vývoji nebo strategickým službám,“ dodává Rudyšarová.
Své zázemí tak v Brně rozšířila například britská společnost Edwards, která v nedalekém Lutíně vyrábí přesná malá vakuová čerpadla. Do dalších technologií v Brně investovala například také společnost FEI Company, která tu produkuje elektronové mikroskopy.
Celkem tak CzechInvest dosud pro jižní Moravu získal 245 investorů, kteří tu do svých projektů vloží 59,989 miliardy korun. Práci v nich postupně našlo 28 050 lidí.
Od svého založení v roce 1992 se agentura CzechInvest podílela na 1 481 investicích v hodnotě 672 miliard korun. Přímo v projektech zprostředkovaných agenturou CzechInvest našlo práci 210 901 lidí. Další tisíce pracovních míst pak vznikají v navazujících investicích.

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...