Novinky brněnských vinoték – prosinec 2023

Brno, 1. prosince 2023 – Vánoční mix jak má být! Prosincové novinky nabízejí vína zralá i mladá, tichá i s bublinami, suchá i sladká, bílá, růžová i červená.

Vivat vinum 212 600x400

 

 

Pálava Wave Art 2021 výběr z bobulí suché - Vinařství LAHOFER 128x260

Pálava Wave Art 2021 výběr z bobulí, suché

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská, Dyje, Babičák
990 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Bílé suché víno s 0,2 g/l zbytkového cukru, 5,5 g/l kyselin a 15,5 % alkoholu. Bezcukerný extrakt 40,7 g/l. Monumentální víno, jehož barvu, vůni i chuť definují dokonale vyzrálé hrozny a 12měsíční ležení v sudu z kavkazského dubu. Intenzivní a třpytivou barvu ryzího zlata doplňuje robustní medovo-citrusová vůně podtržená nádechem vanilky, skořice a badyánu. Nasládlá kořenitost provází i neskutečně harmonickou, lehce krémovou a vysoce extraktivní chuť nesoucí se ve stopách kandovaného pomeranče, karamelu a jemné medovosti, obohacenou o delikátní taninové tóny v jejím závěru. Jedná se o noblesní, příkladně strukturované a hřejivé víno s výtečným potenciálem dalšího nazrávání na lahvi.

Hibernal Frizzante Collection 2023 perlivé víno suché - VÍNO HRUŠKA 62x231

Hibernal Frizzante Collection 2023 perlivé víno, suché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
249 Kč (HRU)

Jemně perlivé suché víno evokuje plnou ovocnou vůni, kde dominují tóny ananasové šťávy, limetky a čerstvého pomela. Chuť je osvěžující a nezaměnitelně originální, s dominantní přítomností červeného grapefruitu, která přináší nezapomenutelný zážitek. Inovací je zde představení autentického "esterového" CO2. Přírodní oxid uhličitý zachycený při kvašení a následně vrácený do hotového vína zajišťuje, že perlení je přirozenější a vínovější. Tento postup podporuje vyniknutí odrůdového charakteru vína a zároveň uzavírá výrobní okruh, kde jsou využity pouze přírodní a spontánní vlivy.

Charmat Medusa demi sec jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 67x222

Charmat Medusa demi sec, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Česká republika
265 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Sekundární fermentační buket žlutého ovoce s jemným a dynamickým perlením přechází v chuti do lehké vanilky s harmonickým cereálně autolýzovým závěrem. K salátům z čerstvého nebo i zavařeného žlutého ovoce, k dietním úpravám sladkovodních ryb nebo čerstvým sýrům. Alkohol 12,5 %.

Zweigeltrebe rosé Frizzante Collection 2023 perlivé víno polosuché - VÍNO HRUŠKA 63x231

Zweigeltrebe rosé Frizzante Collection 2023 perlivé víno, polosuché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička
249 Kč (HRU)

Jemně perlivé romantické rosé odráží aroma granátového jablka, brusinek a čerstvých šípků. Svěží podmanivá chuť evokuje smetanové pyré s lesním ovocem. V závěru ucítíme lehké taniny na patře, které rozšiřují paletu chutí a decentně upozorní na odrůdu Zweigeltrebe.

Veltlínské zelené 2021 Královská řada VOC Znojmo suché - Vinařství LAHOFER 60x260

Veltlínské zelené 2021 Královská řada VOC Znojmo, suché

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská, Vrbovec, Šác
290 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Bílé suché víno s 2,4 g/l zbytkového cukru, 6,3 g/l kyselin a 12,0 % alkoholu. Bezcukerný extrakt 23,4 g/l. Víno třpytivé barvy žlutého zlata je hrdým zástupcem Královské řady VOC Znojmo. Nazrávalo 18 měsíců v akátových sudech, jejichž otisk je patrný ve vůni evokující akátový med a pražené mandle. Plná a vytříbená chuť sází na typickou kořenitost veltlínu, líbeznou medovou stopu a svěží mandlově-citrusový závěr.

 

Pálava 1824 2021 výběr z hroznů sladké - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 59x260

Pálava 1824 2021 výběr z hroznů, sladké

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská, Perná, Goldhamer
292 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Buket přezrálých meruněk, rynglí a kompotovaného litchi doprovází v chuti desertnost kandovaných citrusů s „pálavskou“ kořenitostí v závěru. K čerstvému tropickému ovoci nebo foie gras s karamelizovaným pomelem. Ideálně doplní zrající sýry s oranžovým povrchem. Alkohol 12 %.

Kerner 2022 výběr z hroznů sladké - Vinice-Hnanice 59x260

Kerner 2022 výběr z hroznů, sladké

Vinice-Hnanice
Morava, Znojemská, Vrbovec, Lampelberg
170 Kč (AKA, GON, INT)

Víno žluté barvy osloví aromatikou nového koření s nádechem do tropického ovoce, které se opakuje i v chuti s lineární kyselinkou v dochuti. Doporučeno k jablečnému trifle s creme fresh. Kyseliny 7,3 g/l, zbytkový cukr 81,7 g/l, bezcukerný extrakt 23,6 g/l, alkohol 10,0 %.

Merlot 2021 výběr z hroznů suché - Vinice-Hnanice 59x262

Merlot 2021 výběr z hroznů, suché

Vinice-Hnanice
Morava, Znojemská, Vrbovec, Vinná hora
199 Kč (AKA, GON, INT)

Víno barvy indického granátu ve vůni uchvátí aromatikou lesních ostružin a jedlých kaštanů, které se opakují v chuti, kde jsou doplněny tóny přezrálých lesních jahod. Doporučeno k jelenímu hřbetu s kaštanovým pyré a ostružinové omáčce. Kyseliny 4,9 g/l, zbytkový cukr 0,4 g/l, bezcukerný extrakt 31,4 g/l, alkohol 15,5 %.

Cuvée Vall Vigneres 2019 pozdní sběr suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 61x255

Cuvée Vall Vigneres 2019 pozdní sběr, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Velkopavlovická, Rakvice, Trkmansko
731 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Cabernet Sauvignon / Cabernet Franc / Merlot. Buket koncentrovaných ostružin, borůvek a černých třešní doplňuje v chuti sladké koření s výrazným ovocito-likérovým projevem, mohutnými taniny a dlouhým kořenitým závěrem. K dančímu hřbetu se šípkovou omáčkou nebo jehněčí kotletě s bylinkami. Ideálně doplní zrající sýry s dvojí plísní. 14 % alkoholu.

Sekt Aries extra brut - VINAŘSTVÍ JAKUBÍK 62x232

Sekt Aries extra brut

VINAŘSTVÍ JAKUBÍK
Morava, Slovácká
555 Kč (VUD)

Vyrobeno tradiční metodou kvašení v lahvích. Extra brut s 5 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 11 % alkoholu. Vhodné k rybám, bílému masu, salátům.

Vajbarův svařák Bag in Box 3l - Vinařství Vajbar 149x200

Vajbarův svařák Bag in Box 3l

Vinařství Vajbar
Morava
289 Kč / 3 l (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

Svařené víno dle původního moravského rodinného receptu. Vzniklo studenou macerací koření ve Frankovce, moravské zemské víno, doslazené pouze hroznovým cukrem. Stačí jen ohřát a vypít. Samozřejmě si můžete ohřát vždy jen potřebné množství a zbytek nechat v ochranné atmosféře Bag in Boxu na další dny. Možno ohřívat i v mikrovlnné troubě a dekorovat plátkem citronu či pomeranče, nebo přidat hrozinky či jiné sušené ovoce.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – prosinec 2023

AKA – Akademická vinotéka
BOR – Borgo Shop
GON – Vinotéka U gongu
HRU – Víno Hruška
INT – INTERDRINKS
KAR – Vinárna U Karafy
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana

Více v: Přehled brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...