Brno dominuje podnikatelskému prostředí na jižní Moravě

Brno, 17. března 2024 - Brno je nejlepší v obou hlavních částech srovnávacího výzkumu Město pro byznys, tedy v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy. Právem se tak stalo letošním vítězem v Jihomoravském kraji. Druhou příčku obsadily Pohořelice, bronz bere Hodonín. Vyplývá to z dat, která zpracovává analytická agentura Datank.

mesto brno panorama

Srovnávací výzkum Město pro byznys již sedmnáctým rokem hodnotí v rámci celé České republiky 205 měst a obcí s rozšířenou působností a městské části Hlavního města Praha. Krajské výsledky jsou vyhlašovány v rámci regionálních setkání Svazu měst a obcí ČR.

Moravská metropole nabízí skvělý mix podmínek pro podnikání
V podnikatelském prostředí Brno zaznamenává vůbec nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na 1000 obyvatel, přičemž jejich meziroční nárůst je navíc na jihu Moravy jeden z nejvyšších. Ve městě je také velmi vysoký podíl firem nad 250 zaměstnanců na celkovém počtu ekonomických subjektů. K výborné dopravní dostupnosti, z níž můžou podnikatelé těžit, se přidává velmi vysoký počet dobíjecích stanic pro elektromobily, a to i v přepočtu na 100 firem. Příslibem pro rozvoj pracovního trhu i do budoucna je rovněž nejvyšší nárůst počtu obyvatel. Brno v přepočtu na obyvatele vyniká také v podpoře kultury a veřejné dopravy. Mezi všemi městy Jihomoravského kraje dosáhlo krajské město nejlepšího výsledku v mystery testování, které prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů směřovaných na živnostenské odbory ověřují kvalitu a včasnost odpovědí.

„Město Brno se systematicky věnuje jednak podpoře podnikání obecně, zvláště pak inovativním odvětvím. Pravidelně se potkáváme s představiteli různých byznysových asociací z nejrůznějších odvětví. Víme, co byznys trápí a snažíme se napomáhat tomu, aby se mu v Brně dařilo lépe. V posledních letech jsme se zaměřili na infrastrukturu a je vidět, že se hodně staví. Vnímáme, že problémem města je nedostatek bydlení, finální návrh územního plánu už máme na stole, což také rozvoji podnikání po jeho schválení pomůže,“ říká zastupitel Brna pro strategický rozvoj a brněnskou metropolitní spolupráci Martin Příborský.

Pohořelice umí čerpat dotace, Hodonín nabízí nejvíce úředních hodin
Druhou příčku na stupních vítězů obsadily Pohořelice, a to mimo jiné díky v kraji nejvyššímu počtu dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. Skvělého výsledku dosáhly Pohořelice vyčnívají zejména v ekonomických ukazatelích, konkrétně v nejvyšším podílu čerpaných dotací na celkových příjmech, velmi vysokém podílu kapitálových výdajů na celkových výdajích a také velmi vysokou likviditou. Pokud jde o přístup veřejné správy, vyzdvihnout lze hned po Brnu druhý nejlepší výsledek v testu elektronické komunikace. Třetí Hodonín nabízí v porovnání s ostatními městy v Jihomoravském kraji velmi vysoký počet úředních hodin, během nichž si můžou podnikatelé, ale pochopitelně nejen oni, vyřídit vše potřebné. Ve městě je v rámci kraje vůbec nejvyšší počet dokončených bytů ku změně počtu obyvatel. Radnice vynakládá nadprůměrné finanční prostředky do oblasti sportu, vzdělávání a bydlení. Město nabízí podnikatelům v rámci regionu relativní dostatek volných pracovních sil.

„Každoroční vyhlašování regionálních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys již tradičně patří do programu krajských setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR se zástupci místních samospráv. Těší nás jejich zájem, se kterým prezentují svoje města jako moderní místa s širokou nabídkou podnikatelských aktivit. Pro ně samé je důležité i srovnání a srovnávání s podobně velkými sídly a sdílení dobré, ale i špatné praxe. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových vizí a pokroku, který dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...