Novinky brněnských vinoték – březen 2024

Brno, 1. března 2024 – Březnovým tipem je víno netradiční, červené, v polosladkém provedení. Vedle řady moravských vín se mezi dalšími novinkami objevilo i jedno italské DOCG.

Vivat vinum 203 600x400

 

 

Rulandské modré Wave Sweet 2022 moravské zemské víno polosladké - Vinařství LAHOFER 64x236

Rulandské modré Wave Sweet 2022 moravské zemské víno, polosladké

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská, Vrbovec, Lampelberg
290 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Červené víno v nevšedním polosladkém provedení charakterizované tmavě červenou barvou granátu. Vůni i chuti dominují tóny poctivého jahodového džemu. Jejich komplexnost určuje nebývale vysoká a monumentální extraktivnost, celkovou strukturu vína dotvářejí jemné stopy sušeného tabákového listu a sametová tříslovina. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 38,0 g/l, kyseliny 5,0 g/l, bezcukerný extrakt 39,7 g/l.

Moravica sekt demi-sec jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 68x230

Moravica sekt demi-sec, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
198 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Bílé šumivé víno připravené metodou charmat. Sekundární kvašení probíhá v nerezových tlakových nádobách s následným zráním na kvasničních kalech. Sekundární fermentační buket žlutého ovoce s jemným a dynamickým perlením přechází v chuti do lehké vanilky s harmonickým cereálně autolýzovým závěrem. K salátům z čerstvého nebo i zavařeného žlutého ovoce, k dietním úpravám sladkovodních ryb nebo čerstvým sýrům. Alkohol 10,5 %.

Moncalvina Canelli 2023 Moscato dAsti DOCG - Coppo 65x237

Moncalvina „Canelli“ 2023 Moscato d'Asti DOCG

Coppo
Itálie, Piemonte
365 Kč (BOR)

Typické bílé sladké a příjemně perlivé víno regionu Piemonte, které je oblíbené po celém světě nejen v letním teplém období. Voňavý a ovocný muškát nabízí příjemné osvěžení v létě u bazénu či třeba vhodný doprovod k ovocným dezertům nebo sorbetům. Barva je slámově žlutá se zeleným odleskem. Aroma je aromatické, květinové s tóny broskví a hrušek. V chuti svěží, aromatické, ovocné, sladké a harmonické. Párování k ovocným dezertům, sušenkám nebo sorbetům.

Ryzlink rýnský Vinum Palaviense 2021 pozdní sběr suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x262

Ryzlink rýnský Vinum Palaviense 2021 pozdní sběr, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská, Perná, Purmice
292 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Hrozny pochází z integrované produkce s regulovanou sklizní a jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s následným zráním v 6 000l sudu z francouzského dubu. Nazrálý buket lipového media, zavařených meruněk a pálavských bylinek doprovází v chuti pikantní kyseliny s minerální vápenco-korýšovou kořenitostí v závěru. Ke grilované chobotnici s jarní zeleninou nebo pošírovanému halibutovi s máslem a chřestem. Ideálně souzní rovněž s extratvrdými horskými sýry. Alkohol 13,5 %.

Sauvignon 2021 výběr z hroznů suché - VINAŘSTVÍ JAKUBÍK 62x264

Sauvignon 2021 výběr z hroznů, suché

VINAŘSTVÍ JAKUBÍK
Morava, Slovácká
350 Kč (VUD)

Intenzivní, aromatické s pikantní kyselinkou, s tóny ovoce. Ve vůni a chuti angrešt, černý rybíz, kiwi, broskve. Výrazně vystupující grepové tóny v chuti. Zbytkový cukr 1,9 g/l, kyseliny 8,3 g/l, alkohol 14 %. Vhodný ke chřestovým pokrmům, rybám, salátům a ke kozím sýrům.

  • Velká zlatá medaile – Národní soutěž vín 2023 – Slovácká podoblast (Valtice)
  • Zlatá medaile – GRAND PRIX VINEX 2023 (Valtice)
  • Stříbrná medaile – Texas International Wine Competition 2023 (USA)
  • Stříbrná medaile – Festwine 2023 (Velké Pavlovice)
  • Velmi dobré víno *** – TOP 77 vín v České republice 2023 (Brno)
  • Stříbrná medaile – Král vín České republiky 2023 (Praha)

Chardonnay 15 2022 pozdní sběr suché - VÍNO BLATEL 61x263

Chardonnay 1,5 2022 pozdní sběr, suché

VÍNO BLATEL
Morava, Slovácká, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Dílce
179 Kč (LGB)

Víno je žluto-zelenkavé barvy s jemnou vůní květin, tropického ovoce, manga, pomerančové kůry a mandarinky. Chuť je svěží, propojená s vůní a velmi příjemnou kyselinkou a minerálním závěrem. Bílé víno s 13,0 % alkoholu, 1,5 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin.

 

Pálava Classic Collection 2023 pozdní sběr polosuché - VÍNO HRUŠKA 60x263

Pálava Classic Collection 2023 pozdní sběr, polosuché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
264 Kč (HRU)

Jiskrné víno zlatavě zelenkavé barvy. Vůně sladká květnatá, medového charakteru s tóny nektarinky, meruňky až bylinkového čaje. Chuť je svěží s delikátní mineralitou. Víno vhodné pro lidi trpící histaminovou intolerancí. Obsah histaminu menší než 0,25 mg/l!

Tramín červený Wave Youth 2022 moravské zemské víno polosuché - Vinařství LAHOFER 64x240

Tramín červený Wave Youth 2022 moravské zemské víno, polosuché

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská, Dobšice, U Hájku
290 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Víno z rukou mladých enologů, školené 12měsíčním ležením v betonovém tanku, jež mu ve všech směrech dodalo na intenzitě. Barva je zářivá, sytě medovo-slámová, tyto tóny josu i na nose a v ústech – v sebevědomé vůni jsou doplněné o stopu vyzrálého pomeranče a jemný minerální nádech, v hřejivé a tělnaté chuti se s nimi snoubí mírná a sympatická slanost a lehká kořenitost v jejím závěru. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 14,2 g/l, kyseliny 6,4 g/l.

Cuvée Nikol Family Collection 2021 výběr z hroznů polosladké - VÍNO HRUŠKA 65x241

Cuvée Nikol Family Collection 2021 výběr z hroznů, polosladké

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Novosady
348 Kč (HRU)

Cuvée Nikol patří mezi prémiová vína rodinného vinařství. Vznešený výběrový Děvín dává vínu krásné ovocné a kořeněné aroma s příjemným zbytkem cukru. Elegantní Ryzlink rýnský dodává pikantnost, mineralitu a zdůrazňuje jedinečnost cuvée. Víno vhodné pro lidi trpící histaminovou intolerancí. Obsah histaminu menší než 0,25 mg/l.

Dornfelder 2020 suché - Vinařství Bukovský60x270

Dornfelder 2020, suché

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky
260 Kč (VVB)

Červené suché víno s 13,0 % alkoholu, 0,4 g/l zbytkového cukru a 5,8 g/l kyselin. Tmavě červené víno granátových odlesků. Výrazné, i když jemné a plné víno ovocných tónů. Vůně s nádechem lesních plodů, brusinek, černých třešní a mleté papriky. Plná chuť připomíná přezrálé višně, třešně a černý rybíz.

Merlot Harmony pozdní sběr suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x266

Merlot Harmony pozdní sběr, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Velkopavlovická, Rakvice, Trkmansko
205 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Hrozny pochází z integrované produkce s redukovanou sklizní. Jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s následným zráním ve 2-4letých sudech z francouzského dubu. Transformované drobné zahradní a lesní tmavé ovoce s podmanivými tóny perníku v čokoládě doprovází hřejivá plnost s jemným taninovým sametem v dochuti. K hovězím steakům, nebo kančímu soté s bylinkami a bramborovými noky. Ideálně doplní zrající sýry s dvojí plísní. Alkohol 14,5 %.

NitriaVáh 2019 suché - Vinařství Bukovský 59x269

Nitria / Váh 2019, suché

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky
250 Kč (VVB)

Víno tmavě rubínových odstínů a jemné cabernetové kořenitosti. Plná chuť s tóny drobného bobulového ovoce, horkých lesních plodů se stopou tabákových listů a nádechem třešňové kůry. Červené suché víno s 13,0 % alkoholu, 0,3 g/l zbytkového cukru a 5,7 g/l kyselin.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – březen 2024

BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVB – Vinotéka Vinařství Bukovský

Více v: Přehled brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...