Brněnský muslim viní pražského kazatele islámu z náboženské nesnášenlivosti

Brno, 15. září 2011 (MEDIAFAX) - Český muslimský aktivista a vydavatel Lukáš Lhoťan podal ve čtvrtek na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně oznámení na duchovního islámské nadace v Praze Samera Shehadeha pro podezření z podpory a schvalování terorismu a podpory hnutí směřujících k porušování práv a svobod člověka.

Muslim

Samer Shehadeh je příležitostným duchovním Islámské nadace v Praze. Naposledy kázal v tamní měšitě koncem června, je místopředsedou Muslimské obce v Praze, několik let strávil na školení v Saudské Arábii.

Lhoťan ve čtvrtek řekl, že se domnívá, že pražský kazatel svými výroky podporuje náboženskou nesnášenlivost a terorismus. V rozhovoru pro Lidové noviny například podle něj prohlásil, že izraelské civilní obyvatelstvo neexistuje. "Veškeré izraelské obyvatelstvo jsou vojáci. Útoky Palestinců v Izraeli jsou ospravedlnitelné, neboť Izraelci vzali Palestincům území, napadli je, vyvražďují palestinské obyvatelstvo. A je jim jedno, jestli mezi oběťmi jsou ženy, děti nebo ti, kteří atentáty spáchali. A vraždí hromadně. Podívejte se na útoky proti uprchlickým táborům i další masakry. Skutečný terorismus páchá izraelská armáda, jde o terorismus státní. Lidé v Palestině nemají na výběr: kdyby přestali podnikat tyto útoky (sebevražedné atentáty), poddali by se izraelské okupaci," řekl Shehadeh, který nyní káže v Islámské nadaci Praha.

Lhoťan, který dlouhodobě bojuje proti radikalismu uvnitř muslimské komunity, podala proto na pražského islamistického kazatele trestní oznámení. Kromě žalobců upozornil aktivista na dění v části pražské muslimské komunity prostřednictvím Národního kontaktního bodu pro terorismus také detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Přední český odborník na terorismus a extremismus Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity se domnívá, že případný soudní proces - pokud vůbec k němu dojde - může odhalit či nově nastavit mantinely českého práva. "Můžeme zjistit, co je v této zemi ještě povoleno a co už ne," řekl.

Podle Mareše nemá vedení českých muslimských organizací zvláštní zájem na eskalaci napětí nebo násilí mezi jejich komunitou a většinovým obyvatelstvem. "Pozoruhodné v této souvislosti ovšem je, že Shehadehovy výroky nikdo z muslimských špiček v Česku neodsoudil," řekl Mareš.

Brněnský politolog se zároveň domnívá, že názory pražského kazatele neodpovídají hlavnímu proudu myšlení zdejších islamistů. "Skupinky radikálů se u nás zřejmě vytvářejí spíše v menších modlitebnách, tam, kde nejsou pod kontrolou," připustil. Za výhodu označil, že na rozdíl od západních zemí v Česku ještě nestačila vyrůst muslimská ghetta, kde by se obyvatelstvo radikalizovalo. "Muslimská komunita je v Česku zatím decentralizovaná," řekl Mareš.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...