Místo Čedoku gastropodnik. Funkcionalistickou budovu město pronajme

Brno, 9. prosince 2023 - Designová restaurace, pobočka nadnárodního řetězce nebo úplně jiné využití i mimo sféru gastra? Co nahradí cestovní kancelář Čedok, která v ikonické budově na hranici Bašt a Nádražní ulice sídlila do konce srpna 2023, bude jasné počátkem příštího roku. Nabídky na pronájem město Brno prostřednictvím své společnosti CD CENTRUM COMS přijímá do konce ledna 2024.

cedok brno kredit cd coms

„Prostory v krásné funkcionalistické památce nabízíme za minimální roční nájemné 4 380 Kč/m2. Nabídkami, které dostaneme, se budeme zabývat na schůzi Rady města Brna a zde vybereme nového nájemce,“ přiblížila náměstkyně primátorky města Brna pro oblast správy majetku Karin Podivinská. „Celková výměra nabízených nebytových prostor je 456,6 m2. V objektu se nacházejí další tři obchodní jednotky, které jsou přístupné vlastními vstupy z ulice Nádražní a jsou v současné době obsazené, takže nejsou součástí této nabídky,“ upřesnila.

Začátkem ledna 2024 se uskuteční prohlídka interiérů, nicméně CD CENTRUM COMS umožňuje domluvit si i individuální termín. Prostory v samotném centru Brna jsou obzvlášť vhodné pro gastropodnik. Veškeré podmínky jsou uvedeny na webu.

Funkcionalistická budova se železobetonovou, zčásti nýtovanou konstrukcí s nápadným oblým nárožím byla postavena v roce 1927 podle návrhu významného brněnského architekta Oskara Pořísky. Architekt důmyslně využil nepravidelnou parcelu ve svažitém terénu v místě bývalého hradebního okruhu. Vznikla tak nepřehlédnutelná stavba jedinečného tvaru s typickým půlkruhovým nárožím a pásovými okny, tehdy pro potřeby „centrální ubytovací kanceláře“ pro Výstavu soudobé kultury, která se konala na brněnském výstavišti v roce 1928, s obchodními a kancelářskými prostory a také s jednou z prvních pochozích teras pro restauraci nad navazujícím obchodním traktem.

Objekt prošel v roce 1993 rekonstrukcí, která zahrnovala obnovu obvodového pláště budovy, úpravu vnitřních dispozic i novou výměníkovou stanici, včetně výměny instalací a části parovodního potrubí. Dále bylo provedeno nové nástupní schodiště do objektu a opraveny schůdky podél zaobleného nároží. Jedná se o nemovitou kulturní památku, která se nachází na území ochranného pásma Městské památkové rezervace Brno.

Zdroj: TIS MMB, Foto: CD CENTRUM COMS


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...