Zcela bez aut. Ulice Vachova se přes léto změní na obývák

Brno, 3. května 2024 – Zajímavý experiment se rozjíždí v centru Brna. Místní podnikatelé společně s neziskovou organizací a za podpory městské části Brno-střed proměňují Vachovu ulici, jež po celé léto zůstane bez aut a bude patřit výhradně pěším.

Vachova foto zdroj mc brno stred

Akci nazvanou WINDOW POP organizuje designérka Veronika Rút z neziskové organizace Naše kultivovaná města, jež se dlouhodobě věnuje zlepšování veřejného prostoru v České republice. Do iniciativy se zapojili místní podnikatelé, kteří společně investovali do posezení, zeleně a kulturního programu.

„Vše jsme pečlivě konzultovali s místními obchodníky i obyvateli a podle jejich požadavků projekt upravovali. Doufám, že se nám podaří vytvořit živou, pohodovou a bezpečnou ulici pro všechny. Intervence se zaměřuje na rodiny s dětmi. Chceme ukázat prostor jako zónu bezpečí, v níž si můžou hrát děti. Každý zapojený podnik navíc nabízí odlišný sortiment, který hodně zohledňuje trend nealkoholických nápojů,“ řekla autorka nápadu MgA. Veronika Rút, která na projektu spolupracovala i s architektkou Janicou Šipulovou z architektonického studia Consequence forma architects s.r.o. To navrhlo mobiliář pro děti.

Do příprav akce se zapojila rovněž městská část Brno-střed, která s organizátory spolupracuje a jejich snahu podporuje. Do ulice například instalovala mobiliář z majetku městské části nebo pomáhala s koordinací či technickým zabezpečením projektu.

„Spolupráce s místními podnikateli a provozovateli restaurací je klíčem k vytvoření atraktivního a funkčního městského prostoru. Důraz klademe na kvalitní restaurační zahrádky, pohodlný mobiliář, dostatek zeleně a bezpečné pěší zóny. Tato spolupráce nám ve Vachově ulici umožní vytvoření příjemného prostředí, které bude sloužit potřebám obyvatel a přispěje k dalšímu oživení centra města,“ sdělil Vojtěch Mencl (ODS), starosta městské části Brno-střed.

Projekt čerpá ze zásad a poznatků takzvaného taktického urbanismu, který vznikl v zahraničí. Vychází z toho, že za pomoci drobných intervencí se změní užívání veřejného prostoru a následně se vyhodnotí ohlasy veřejnosti. Nashromážděné poznatky, které zajistí studenti Masarykovy univerzity, poslouží v budoucnu radnici jako podklad pro další úpravy ulic a náměstí v centru města.

Zdroj a foto: MČ Brno-střed


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...