Vilu Tugendhat si může každý projít zdarma, ovšem virtuálně

Brno, 16. února 2024 - Z pohodlí Vašeho domova si můžete zcela nerušeně a bez časových omezení projít brněnskou vilu Tugendhat. Muzeum města Brna během loňského roku připravilo zcela novou virtuální prohlídku, která nejen že zachytila současnou podobu vily Tugendhat, ale zároveň poutavou formou propojuje virtuální realitu s textovými, fotografickými a video materiály.

vitla tugendhat

„Vysoký zájem o prohlídku vily Tugendhat je u veřejnosti již všeobecně znám. Od roku 2021 se tedy snažíme rozšířit nabídku pro veřejnost tak, abychom společně s dodržením požadavků na ochranu této celosvětově unikátní památky mohli nabídnout prožitek z návštěvy vily více hostům. Proto jsme se tedy s kolegy z vily Tugendhat rozhodli zcela přepracovat virtuální prohlídku a nabízet ji jako de facto čtvrtý prohlídkový okruh vilou“, uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Od prosince 2023 mohou zájemci na webové stránce vilatugendhat.cz projít všechna tři podlaží ikonické vily, která byla postavena dle návrhu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe v letech 1929–1930 pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovi. Vila představovala již v době svého vzniku zcela unikátní dílo, co se týče architektonického konceptu, technického i materiálního vybavení a samozřejmě nevídaného propojení interiéru a exteriéru budovy.

„Jak vzpomínala Greta Tugendhatová při své přednášce v brněnském Domě umění v roce 1969, neexistuje fotografie vily Tugendhat, která by dokázala zprostředkovat ten správný dojem z prostoru, který vila nabízí. Tou nejlepší formou poznání vily je tedy i nadále klasická prohlídka, avšak hosté mají nyní možnost udělat si obrázek o jedinečnosti objektu i pomocí moderních technologií“, doplnila vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá.

Virtuální prohlídka vznikla ve spolupráci se společností PanoPro s.r.o. a zaznamenává zcela aktuální stav po památkové obnově v letech 2010–2012 a drobných úpravách v návštěvnickém centru, ke kterým došlo v posledních 10 letech. Kromě vily samotné se hosté mohou projít i její zahradou. Přidanou hodnotou je kromě komentářů k jednotlivým místnostem a stěžejním prvkům vybavení i možnost nahlédnout do částí objektu, které na běžné prohlídce nejsou přístupné.

Zpracování prohlídky rovněž umožňuje do budoucna její další potencionální rozvoj například s využitím archivních materiálů, kdy se nabízí možnost propojení s potřebami badatelů a studentů architektury. Využití může prohlídka rovněž nalézt ve výstavních projektech, jako je například putovní výstava vily Tugendhat, která od svého uvedení v roce 2012 navštívila již více než 34 destinací po celém světě.

Zdroj: MUmB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...