Obnovenou vilu Tugendhat přijela otevřít i dcera majitelů Daniela

Brno, 29. února 2012 (MEDIAFAX) - Město Brno dokončilo památkovou obnovu vily Tugendhat. Slavnostní znovuotevření světové památky chráněné UNESCO se uskutečnilo ve středu hodinu po poledni za účasti dcery majitelů Daniely Hammer-Tugendhat. Slavná vila, zapsaná v roce 2001 mezi světové památky UNESCO, prošla rekonstrukcí za 180 milionů korun. Památkáři se snažili budovu co nejvíce přiblížit stavu, v jakém ji původní majitelé před válkou obývali.

tugendhat-01

"Město Brno udělalo maximum pro to, aby vrátilo vilu do let 1930 až 1938, kdy zde rodina Tugenhatových žila," řekl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Bohatá historie vily je podle něj odrazem života všech Brňanů. "Je zrcadlem a odpovědí na otázku, jak žilo Brno před druhou světovou válkou a po ní," dodal primátor.

Stavbaři spolu s památkáři třípodlažní vilu během dvou let celou rekonstruovali. Kompletními opravami prošel suterén s technickým zázemím, přízemí s hlavní obytnou a společenskou částí domu a zimní zahradou i patro s hlavním vstupem z ulice a průchodem na terasu s pokoji rodičů, dětí a vychovatelky. "Revitalizací prošla také celá zahrada i zimní zahrada s jezírkem a vodními rostlinami," poznamenal primátor. Na obnovu vily podle něj dohlížel mezinárodní poradní sbor expertů pod vedením Iva Hammera, manžela dcery majitelů Daniely Tugendhat.

>>> Fotogalerie nově otevřené vily Tugendhat

K nejnáročnějším pracím patřila obnova kotelny. V listopadu 2011 se inženýrům podařilo zprovoznit oba původní kotle značky Strobell na koks, původní rozvody, měřidlo a speciální výtah na popel. Nově se již topí párou. Teplo tak v průběhu rekonstrukce urychlilo zasychání nátěrů a omítek.

Německá firma Deutsche Linoleum Werke pak vyrobila pro Tugendhat speciální bílé linoleum imitující to původní. Je stejně choulostivé nejen na úklid, ale především na ostré boty. Ženy ve vysokých a ostrých podpatcích se proto budou muset při návštěvě vily přezouvat. Vila má také přesné repliky sedmi původních skleněných tabulí z roku 1930. Křišťálu podobné absolutně průzračné sklo silné pouhý jeden centimetr zhotovila belgická firma. Tabule jsou dlouhé pět metrů a široké tři a půl metru a tvoří plášť hlavního obytného prostoru vily.

Ředitel Muzea města Brna Pavel Cyprián řekl, že pro veřejnost se vila Tugendhat otevře poprvé v úterý 6. března. Do té doby se v ní bude připravovat na budoucí práci šestice průvodců. "Budou uvnitř trénovat podrobný výklad u dvou prohlídkových okruhů," řekl Cyprián.

vila-tugendhat-pas

Návštěvníci vily si budou moci vybrat, zda chtějí vidět standardní prohlídku přes obytné místnosti nebo si připlatí i za návštěvu unikátního technického zázemí památky. Vstupné je přitom nejvyšší, jaké se bude v Brně u kulturní památky vybírat - klasický okruh přijde na 300 korun, rozšířený na 350 korun. Lidé si mohou vstupenky i čas prohlídek již nyní rezervovat na internetovém portálu www.tugendhat.eu. 

Třípatrová vila Tugendhat v Černopolní ulici je ojedinělým dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který vypracoval v roce 1928, na žádost manželů Grete a Fritze Tugendhatových, návrh stavby. Pozemek na stavbu věnoval mladým manželům otec Grety Tugendhatové, známý brněnský textilní průmyslník Löw-Beer.

Vilu odborníci označují za nejvýznačnější předválečné dílo Miese van der Rohe a stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení. Patří k základním dílům světové moderní architektury – funkcionalismu. Autor je totiž považován za jednoho z otců moderní architektury 20. století. Z ulice nenápadnou budovu tvoří ocelové skelety a stropy pater nenesou zdi, ale jen ocelové sloupy profilu ve tvaru X, v exponovaných místech kryté chromovaným plechem.

Vila Tugendhat je známá především prosklený hlavní obytný prostor se zimní zahradou. Dům byl ve své době převratný z několika důvodů - disponoval obyvatelným nepřerušovaným prostorem, okna hlavního obytného prostoru bylo možné zcela spustit do podlahy a splynutí interiéru s přírodou v zahradě bylo velmi působivé. Interiér budovy byl taktéž vybaven elegantním a citlivě navrženým nábytkem od samotného architekta Miese van der Rohe. Ten zde použil části nábytku, které navrhl v roce 1929 pro německý pavilon na výstavě v Barceloně. Soubor čtyř kusů nábytku, v roce 2011 umístěný v Moravské galerii, vláda prohlásila před čtyřmi lety za kulturní památku.

Vila Tugendhat je ve světě mnohem známější než v samotném Brně. Nedávný mediální průzkum totiž ukázal, že drtivá většina Brňanů neví, kde vilu hledat. V samotném Brně navíc chybějí rozcestníky nebo poutače, které by turisty k slavné památce dovedly.

"Považuji to za velkou chybu a náš dluh k památce. Měli bychom to napravit," řekl jihomoravský vicehejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Ten zároveň prozradil, že se vedení města Brna i Jihomoravského kraje začalo systematicky zabývat propagací památky až v roce 2005, kdy náhodně v zahraničí zaregistrovalo zájem japonských turistů.

Jiří Nováček, foto: Karel Heinige, Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...