Brno vyvěsí na radnici při cyrilomětodějském svátku moravskou vlajku

Brno, 1. června 2012 (MEDIAFAX) - Město Brno vyvěsí v den státního svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na budově Nové radnice vedle české také moravskou vlajku. V pátek to řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára. Brno se tak v pátek 6. července připojí k iniciativě občanského sdružení Moravské národní obce a k jejímu třetímu ročníku akce "Za vyvěšování moravské vlajky".

moravska-vlajka

"Vyvěšením moravské vlajky na Nové radnici se Brno symbolicky připojuje k aktivitě Moravské národní obce," řekl primátor Roman Onderka (ČSSD). Vysvětlil, že se ze strany vedení města nejedná o patetický nacionalismus, ale naopak "o připomenutí si moravské historie, kultury a folkloru, která jsou na Moravě velice bohatá a různorodá".

Vlajku podle něj vyvěsí brněnští místodržící na několika místech ve městě včetně budovy Nové radnice a krajského úřadu. "Kde jinde by měla viset moravská vlajka, když ne v Brně, hlavním městě Moravy?," prohlásil primátor.

Loni vyvěsilo moravskou vlajku na radnice a své veřejné budovy 220 moravských měst a obcí. Některá z nich navíc během cyrilometodějského svátku zpřístupnila zdarma nebo za zvýhodněné vstupné své pamětihodnosti a muzea.

Města a obce, na jejichž radnicích konšelé moravskou vlajku vyvěsí, jsou vyznačeny na interaktivní mapě. Ta loni a předloni zároveň zúčastněná města a vesnice mediálně propagovala.

Nejčastěji používaná vlajka Moravy je odvozena ze zemských barev schválených moravským zemským sněmem v roce 1848 – zlaté a červené. Ačkoli nebyla vlajka jako taková nikdy uzákoněna, zpravidla se za ni považuje vlajka se dvěma vodorovnými pruhy. Zlatý je nahoře, červený dole. Vlajka je barvami i uspořádáním totožná s vlajkami některých měst, například pražskou, českobudějovickou nebo varšavskou či kladskou. Kvůli možné záměně používá v současnosti řada příslušníků moravského hnutí variantu vlajky se zlatočerveně šachovanou orlicí, která je moravským zemským znakem.

Moravskou vlajku vyvěšovali radní ve svých obcích do roku 1920, kdy československý parlament používání zemských vlajek zrušil. Občanské sdružení Moravská národní obec před dvěma lety tradici obnovila. Při cyrilometodějském svátku v roce 2010 vyvěsily zemský prapor 73 radnic, například v Břeclavi, Moravských Budějovicích nebo Uničově. Loni už vlála zemská standarta z oken 220 obecních a městských úřadů.

Na některých radnicích visí vlajka celoročně, například v Nedvědici na Brněnsku, Oslavanech u Brna nebo Skrchově na Blanensku. Po celý rok vyvěšuje vlajku také Moravské kartografické centrum ve Velkých Opatovicích na Blanensku. Vedle moravských obcí a měst se do červencové připomínkové akce zapojují také některé radnice z Česka, například Jindřichovice pod Smrkem na Liberecku.

Jiří Nováček

Související články:

Komentáře 

 
+1 #1 Martin Friedmann 2012-06-04 15:22
"Vedle moravských obcí a měst se do červencové připomínkové akce zapojují také některé radnice z Česka" - Česko je regulérní (i když zákonem nepoužívaný) zkrácený název ČR. Pravděpodobně jste měli na mysli Čechy. :-)
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...