Brněnští odborníci: Směsi do ostřikovačů mohou ovlivnit dechovou zkoušku

Brno, 24. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Odborníci z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně zjistili, že nemrznoucí směsi do ostřikovačů mohou pozitivně ovlivnit dechovou zkoušku řidiče. V úterý to řekla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková. Ústav soudního lékařství dlouhodobě spolupracuje s Odborem služby dopravní policie Krajského ředitelství Zlínského kraje, se kterým se rozhodl k experimentu. "Podnětem byl zápach z nemrznoucí směsi, který každý řidič i spolujezdec vnímá. Směs obsahuje mimo jiné etanol, glykol a vyšší alkoholy a snadno se dostává v podobě etanolových par do kabiny vozu," vysvětlil Miroslav Hirt, přednosta Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

alkohol

Jak dodal, cílem experimentu bylo ověřit, zda páry, které se do kabiny dostávají, mohou ovlivnit výsledek dechové zkoušky. "Experimentu předcházely předběžné zkoušky, které potvrdily, že v krátké době po použití ostřikovače byla orientační zkouška ve všech případech pozitivní. K experimentu se použilo 10 automobilů, různé typy neředěných a na trhu běžně dostupných směsí. Zkoušky se zúčastnilo 13 lidí, z toho muži a ženy různého věku," popsala Urbánková.

Při nadýchání par však může vzniknout falešný pozitivní výsledek. Ani u jednoho ze zkoušených lidí nebyla nulová hodnota před uplynutím čtyř minut. Podle zjištění odborníků je tedy nesporné, že použití nemrznoucí směsi obsahující etanol může zkreslit výsledek dechové zkoušky ve smyslu falešné pozitivity. "Proto je potřeba na tuto záležitost myslet jak ze strany policistů, tak ze strany řidičů provádějících dechovou zkoušku, protože výsledek může být v jeho neprospěch," doporučil Štěpán Zachara, vedoucí odboru služby dopravní policie zlínské policie. "Stačí, aby řidič vystoupil z vozu, dvakrát třikrát se nadechl čerstvého vzduchu, a pokud skutečně alkohol nepožil, zkouška bude negativní," dodal Zachara.

Lenka Horáková

Související články:

Komentáře 

 
-1 #2 jožka úprka 2012-01-31 17:08
plácáš nesmysly. měřidla jsou metrologicky ověřená a ty máš nárok vidět příslušnou nálepku o ověření, která musí být na něm nalepená.
 
 
0 #1 Honza ZZR 2012-01-31 08:48
Nikde jsem se nedočetl, že by fízlové někomu chtěli vracet řidičák a pokutu za to, že v rozporu s logikou věci používají k rozhodování o něčím živobytí a desetitisících pokuty jen "orientační měřidlo", které je přesné asi jako krejčovský metr, jenž bychom chtěli používat při výrobě hodinek. Systém zhltne peníze, ale dávno už je nemá, protože je prožrali úředníci. Aby mohl vracet, musel by si zase půjčit...
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...