Čeští a moravští vinaři počítají medaile úspěšného ročníku 2014

Brno, 6. ledna 2015 - Rok 2014 byl mimo jiné nepochybně také rokem vína. Moravští a čeští vinaři totiž výrazně promluvili do výsledkových listin nejprestižnějších evropských soutěžích, ale medaile sklízeli i za oceánem či v Asii. Společnou prezentaci moravských a českých vín u velké většiny soutěží finančně podpořil Vinařský fond a organizačně zajišťovalo Národní vinařské centrum.

vino lahev zatka vyvrtka

V březnu se naše vína prezentovala na 20. ročníku Vinalies Internationales, odkud si vinaři odvezli 26 medailí, z nichž bylo 10 zlatých a 16 stříbrných. Zajímavostí ročníku 2014 byla zlatá medaile červeného vína Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr barrique od výrobce Habánské sklepy, které se umístilo v kolébce nejproslulejších červených vín světa na nejvyšší příčce. Mezi nejúspěšnější se letos probojovalo vinařství Tomáš Krist, které získalo tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Vinařství Josef Dufek si odváží dvě zlaté medaile a jednu stříbrnou. Další zlaté medaile získalo již zmíněné vinařství Habánské sklepy za Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr barrique, dále Kolby, Václav Ovčáčík, Sedlecká vína a Vinařství Štěpánek.

V březnu se konala také soutěž Chardonnay du Monde, kde moravské víno získalo titul absolutně nejlepšího Chardonnay soutěže a jak název soutěže napovídá, tak také na světě. Tuto poctu si vysloužilo Chardonnay, výběr z hroznů 2005 z Vinařství Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku. Do nejlepší desítky světových Chardonnay se Josef Valihrach se svým vínem dostal už vloni, ale příčka nejvyšší je úspěchem naprosto mimořádným. Kromě zlaté medaile a umístění v TOP 10 získalo Vinařství Josef Valihrach, s. r. o., také ještě jednu stříbrnou medaili. Stříbrnou medaili na soutěži získalo také vinařství Znovín Znojmo, a. s.

Konec března znamenal obrovský úspěch i pro Sedlecká vína, která si přivezla celkem čtyři medaile z výstavy vín China Wine and Spirits Awards Best Value 2014 v Asii.

Duben další fenomenální úspěch v podobě titulu absolutně nejlepšího vítěze soutěže Pinot Blanc du Monde, o který se postaralo Zámecké vinařství Bzenec a jeho Rulandské bílé 2011 pozdní sběr. Kromě Zámeckého vinařství Bzenec získali moravští vinaři ve Štrasburku dalších 8 zlatých medailí. Téměř ve stejném termínu zabodoval v Bordeaux na další odrůdové soutěži Concours Mondial du Sauvignon Pavel Binder, který získal zlatou medaili za Sauvignon 2013 pozdní sběr.

Opět s medailovými úspěchy absolvovali moravští vinaři v květnu další prestižní mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles. Celkem si z Bruselu odvážejí 17 medailí, z nichž je 5 zlatých a 12 stříbrných. Mezi nejúspěšnější vinařství soutěže se zařadily Vinné sklepy Lechovice se ziskem dvou zlatých medailí a opět Zámecké vinařství Bzenec s jednou zlatou a dvěma stříbrnými medailemi.

Vino vinice panorama 600

Další v řadě prestižních mezinárodních soutěží, na které se se svými nelepšími víny každoročně prezentují také moravští a čeští vinaři, proběhla v červnu Londýně. Účast na Decanter World Wine Awards vynesla ocenění pro 82 vín moravských a českých vín. Jednu zlatou medaili doplnilo 17 stříbrných a 45 bronzových medailí a 19 diplomů. Zlatou medaili z Decanter World Wine Awards si přivezlo vinařství Znovín Znojmo za Ryzlink rýnský 2012 ledové víno. Znovín získal ještě jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Neméně úspěšná byla i další vinařství. Zámecké vinařství Bzenec si přivezlo 5 stříbrných, 2 bronzové medaile a 1 diplom. Vinařství Tomáš Krist získalo 3 stříbrné, 4 bronzové medaile a 2 diplomy. Vinařství Josef Dufek přivezlo 2 stříbrné, 4 bronzové medaile a 1 diplom.

V červnu se moravská a česká vína vydala soutěžit do San Francisca. Soutěž San Francisco International Wine Competition vynesla našim vinařům 92 medailí, z toho neuvěřitelných 10 velkých zlatých, 7 zlatých, 36 stříbrných a 39 bronzových. Obrovský úspěch zaznamenaly Vinařství Petr Vacenovský a Vinice Hnanice. Petr Vacenovský se svým Ryzlinkem rýnským 2013 pozdní sběr získal nejen ocenění za nejlepší Ryzlink rýnský soutěže, ale jeho víno se stalo zároveň nejlepším bílým vínem soutěže. Vinice Hnanice si rovněž odvezla ocenění za nejlepší víno mezi „ostatními odrůdami“, tedy odrůdami ze světového úhlu pohledu méně obvyklými, a to se svým Irsai Oliver 2013 pozdní sběr.  

Další z červnových soutěží MUVINA Prešov přinesla vinařům 67 medailí. Titul Champion kategorie bílá suchá vína si přivezl Sauvignon pozdní sběr 2013 z Vinařství Valihrach. Velkou zlatou medaili získala Pálava výběr z hroznů 2013 z Vinařství U Kapličky. Dalších 66 vín získalo „jen“ zlatou medaili, což je v součtu více jak polovina všech oceněných vín na soutěži. Nejvíce zlatých medailí, a to 6 z 6 přihlášených vín, si odvezlo Vinařství V & M Zborovský. Dalších 5 zlatých putovalo do Vinařství Baloun.

Červnové úspěchy završily  tři zlaté medaile, které si z letošní gruzínské soutěže Georgia International Wine Awards 2014 odvezla tři bílá moravská vína. Absolutním šampionem gruzínské soutěže se stal Sauvignon 2013 pozdní sběr z Rodinného vinařství Pavla Bindera z Rakvic, který byl letos oceněn zlatými medailemi již v Bordeaux na Concours Mondial du Sauvignon, na Grand Prix Vinex i na Valtických vinných trzích.

Tři zlaté a tři stříbrné medaile získali naši vinaři na prestižní mezinárodní soutěži VINAGORA 2014 v Maďarsku, která se letos konala v atraktivním regionu Tokaj. Celkem získala ČR tři zlaté medaile – dvě získal Znovín Znojmo, a.s. Třetí zlatou medaili obdrželo Vinařství U Kapličky. Znovín získal také dvě stříbra.

Na největší světové soutěži vín, AWC Vienna, získali moravští vinaři v září 43 zlatých, 141 stříbrných medailí a 100 diplomů. Zlatých medailí si letos naši vinaři vysloužili o 13 více než v loňském roce, což představuje jeden největších kvalitativních skoků v mezinárodním hodnocení vín a jeden z nejvýznamnějších mezinárodních úspěchů našeho vinařství vůbec. Mezi nejúspěšnější vinařství letošního ročníku patřila Vinselekt Michlovský, a.s., Vinařství V&M Zborovský, Vinařství U Kapličky, s.r.o. a Víno Hruška, s.r.o., která si z Vídně shodně odvážejí po třech zlatých medailích.

Úspěšný byl i listopad a účast na Hong Kong International Wine & Spirit Competition, odkud si vinaři dovezli 2 stříbrné a 16 bronzových medailí. Jednoznačným vítězem je B/V Vinařství, které získalo celkem devět medailí včetně obou stříbrných. V listopadu se konala rovněž mezinárodní soutěž VINOFORUM 2014, jež přinesla moravským a českým vinařům 19 zlatých medailí, z nichž Rulandské modré klaret 2013 z B/V Vinařství a.s. navíc zvítězilo v kategorii rosé a  Bohemia Sekt Prestige demi sec 2012 společnosti BOHEMIA SEKT, s. r. o. získal dokonce jeden z titulů Šampiona.

V listopadu přivezli moravští a čeští vinaři pět zlatých a pět stříbrných medailí z prestižní mezinárodní soutěže vín v Německu MUNDUS vini. Z osmé účasti na této jedné z nejnáročnějších světových soutěží získali o jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili více než loni. Zlatou medaili dovezli: Vinice Hnanice za Pálavu 2013 pozdní sběr a Veltlínské zelené 2013 VOC, Habánské sklepy za Rulandské šedé a Tramín červený, oboje 2013 pozdní sběr a ZNOVÍN ZNOJMO za Ryzlink rýnský 2013 výběr z cibéb.

Zdroj: NVC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...