Do Brna míří prestižní festival šampaňského Grand Jour de Champagne

Brno, 7. listopadu 2012 – Jedinečnou možnost ochutnat prestižní značky šampaňského budou mít Brňané 10. listopadu. V hotelu Grandezza a restauraci Il Mercato se totiž uskuteční festival Grand Jour de Champagne, na kterém se představí více než 30 šampaňských z 18 champagne domů. Návštěvníci festivalu se mohou těšit také na gastronomické zážitky včetně harmonických spojení delikatesních pokrmů s pravým šampaňským.

sampanske

V sobotu 10. listopadu od 14.00 do 19.00 v hotelu Grandezza budou moci hosté Grand Champagne Exhibition okusit rozmanitost šampaňských vybraných champagne domů. Nebudou mezi nimi chybět prestižní značky jako Bonnaire, Diebolt Vallois, Fleury, Jacquart, Mailly Grand Cru, Roederer Louis, Salon/Delamotte, Taittinger, De Venoge, Henri Giraud a další.

Od 20.00 se pak uskuteční banket s názvem Le Banquet Menu Champenois. Jeho hosté si budou moci vychutnat pětitichodové menu, které pro ně nesestavil nikdo menší než Riccardo Lucque, majitel a šéfkuchař již tří úspěšných restaurací v Česku (Aromi, La Finestra In Cucina – Praha, Il Mercato – Brno). Právě v brněnské restauraci Il Mercato okouzlí chuťové buňky amuse bouche v podobě květákové mousse s kaviárem Sevruga, sépie se sýrem Stracchino a šampaňská mlha, raviola plněná tekutým parmazánem a hovězím tartarem Fassone, gratinované, pomalu vařené telecí s kostí s bílým lanýžem z Acqualagna a jako sladká tečka na závěr čokoládová a champagne pěna v kombinaci s jahodou a champagne želé.

sampanske_pruhFestival se v České republice koná již pošesté, poprvé však vedle Prahy také v Brně. Jeho organizátorem je House Champagne Group, zastřešující několik samostatných subjektů, které se navzájem doplňují a podporují. Patří k nim mj. import, cestovní agentura, festival champagne, tresor starých champagne v Épernay, mezinárodní sommelierská soutěž, produkce gastronomických eventů, catering apod., které nabízejí kompletní servis jak pro klienty segmentu horeca, tak i pro náročné milovníky vín nejen z oblasti Champagne. Záštitu nad Grand Jour de Champagne převzalo město Brno.

Další informace o programu Grand Jour de Champagne i rezervační formulář najdete na oficiálních stránkách festivalu ZDE.

Co byste měli vědět o Champagne

  • Podle použitých odrůd, technologie a podle toho, zda hrozny pocházejí z jednoho ročníku, se vína z oblasti Champagne dělí na následující druhy:

Neročníková (non vintage) – Pocházejí z běžné sklizně, ale může se přidávat 10 – 20 % z předešlých ročníků tak, aby se zachoval charakter jednotlivých domů. Podle předpisů musí víno vyzrávat minimálně 15 měsíců. Tvoří přibližně tři čtvrtiny z celkové produkce Champagne.

Ročníková (millésimé) – Nesou označení konkrétního roku sklizně. Zrají minimálně 3 roky v láhvi. Jako Champagne s uvedením ročníku se může prodávat nejvíce 80 % sklizně, aby se uchovalo víno pro budoucí non vintage.

Blanc de Blancs – Bílé z bílých, s uvedením ročníku a bez něj. Vyrábí se výhradně z odrůdy Chardonnay.

Blanc de Noirs – Bílé z tmavých, s uvedením ročníku a bez něj. Vyrábí se výhradně z modrých odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier.

Rosé – S uvedením ročníku a bez něj. První záznam o komerční výrobě v oblasti Champagne pochází z roku 1777.

Cuvées de Prestige – S uvedením ročníku nebo bez něj. Tato vína jsou chloubou všech podniků v Champagne. Pro typické prestige cuvéé se používají výhradně hrozny z vinic Grand Cru. Mnohá z těchto vín se vyrábějí tradičními způsoby, dozrávají déle a prodávají se v exkluzivně adjustovaných lahvích zvláštních tvarů.

  • Podle obsahu zbytkového cukru, resp. podle toho, jaké množství cukru bylo použito v dozážním likéru, dělíme šampaňské na:

Extra brut do 6 g/l           Sec do 32 g/l

Brut do 12 g/l                   Demi-sec do 50 g/l

Extra dry do 17 g/l           Doux nad 50 g/l

(red), foto: archiv House Champagne Group


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...