Největší sportovní areál vzniká na jihu

Brno, 25. května 2013 - Je zajímavé, že většina významných brněnských sportovišť se nachází na severozápadě města. Již v polovině tohoto desetiletí ale bude tento výrok minulostí. Největší brněnský sportovní areál vzniká na jihu města v prostoru ohraničeném ulicemi Hněvkovského, Kšírovou a Sokolovou na katastru Komárova a Horních Heršpic po obou stranách řeky Svratky. Jednotlivá sportoviště se tu nacházela již v minulém století. Na konečné tramvaje v Komárově bylo fotbalové hřiště a další bylo umístěno při ulici Sokolově. Téměř po celý rok byly využívány tenisové a volejbalové kurty u křižovatky ulic Jeneweinovy a Kšírovy, na nichž v případě příznivého počasí vznikalo v zimě oblíbené přírodní kluziště.

Sportovni areal brno jih01

Významným prvkem této lokality je násep železniční tratě. Od něho se jižním směrem nacházel pozemek o rozloze více než 13 hektarů v majetku Technické a zahradní správy města Brna ve správě Veřejné zeleně města Brna, která ho využívala pro zahradnictví a sadovnictví. Jeho část zabíraly skleníky. První významná sportovní stavba zde vznikla v letech 2007 až 2008. Byl jí městský baseballový stadión, na němž hrají své zápasy Draci Brno. Podle některých se jedná o nejkvalitnější stadión pro baseball na území České republiky.

Sportovni areal brno jih02

Poté co v této oblasti ukončila činnost Veřejná zeleň města Brna, byl pozemek svěřen městské části Brno-jih. Postupně byly odstraněny skleníky a náletové dřeviny a současně vznikla urbanistická studie území, které mělo být do budoucna využito pro sportovní, rekreační a další volnočasové aktivity. Současně se začala postupně budovat jednotlivá sportoviště. V roce 2010 to bylo fotbalové hřiště pro fotbalové středisko mládeže Sparty Brno. Ta současně získala adaptací původní administrativní budovy Veřejné zeleně zázemí se šatnami a sprchami. Další objekt byl adaptován na prodejnu, půjčovnu a servis in-line bruslí. Na břehu řeky Svratky vznikla cyklistická stezka a v její blízkosti při ulici Sokolově i dětská BMX dráha. Vybudovalo se tréninkové hřiště na baseball, víceúčelové hřiště, tenisové kurty a tři hřiště na pétanque. V roce 2011 byly v areálu, který nese název Sportovní areál Hněvkovského, instalovány venkovní posilovací stroje. Cyklistickou stezku spolufinancovala Evropská unie.

Sportovni areal brno jih03Dráha pro BMX

V letošním roce jsou na území areálu plánovány práce za 68 miliónů korun, z toho 9 miliónů investuje městská část. Dokončena bude BMX dráha, na níž by se měl počátkem října uskutečnit první ročník Grand Prix Brno. Vzniknou další víceúčelová hřiště na volejbal, košíkovou, házenou a malou kopanou. Nové tenisové kurty získají i umělé osvětlení. Dalším sportovištěm v areálu bude skatepark. Oba břehy Svratky spojí lávka, na jejíž pravý břeh se přenesou další stavební aktivity. Již začalo vznikat golfové hřiště. Jeho definitivní podoba však ještě není zcela jasná. Na pravém břehu je totiž plánován vodácký kanál. „Jeho vznik je ovlivněn získáním prostředků na výstavbu. Financovat ho z rozpočtu městské části je prakticky vyloučené," podotýká starosta městské části Brno-jih Josef Haluza. Ten se chce soustředit na vznik takzvaného koupacího biotopu. Jedná se prakticky o přírodní koupaliště, jakých se již v naší republice několik nachází. Starosta chce čerpat ze zkušeností z nedalekých Koválovic. Jak říká, mohlo by se jednat o využití po větší část roku. Jádrem jsou samozřejmě letní měsíce s možností koupání, ale v zimě se počítá i s možností bruslení.

První práce na této části sportovního areálu začnou letos a celé dílo by mělo být dokončeno nejpozději v příštím roce.

Sportovni areal brno jih04Fotbalové hřiště Sparty Brno

Přesunu do jiné polohy se dočká fotbalové hřiště Lokomotivy Horní Herpšice. Při pohledu na studii areálu najdeme ještě jednu plánovanou stavbu, kterou je krytý velodrom. I jeho vznik je však otázkou financí. Aby byl náš výčet úplný, připomeňme, že v těsném sousedství areálu se na ulici Vodařské nachází squashová hala klubu Viktoria. Za zmínku stojí také fakt, že areál Hněvkovského využívá radnice Brno-jih pro akce městské části, ale současně volné plochy pronajímá i pro další aktivity. Jen v tomto roce by se tu měly vystřídat čtyři cirkusy a jeden lunapark a uskuteční se zde také brněnský Majáles.

Jiří Povolný, foto Jiří Hájek

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...