Fotka nemusí být ostrá aneb Robert Vano v GALERII PEKAŘSKÁ

Brno, 4. května 2016 - Od 5. května do 22. června se v GALERII PEKAŘSKÁ uskuteční jedinečná výstava fotografa Roberta Vana. Vytvořená, černobílá kolekce pětadvaceti fotografií, nesoucích stejnojmenný název jako knižní publikace – Fotka nemusí být ostrá, pochází z období roků 1984 až 2015.

ROBERT vano galerie pekarska

Diváka seznamuje s rukopisem Roberta Vana, který vyniká nejenom v módní fotografii, ale také ve focení portrétů či zátiší. Jak už název naznačuje, významná část snímků je záměrně vyfocena neostře. Tato estetická neostrost je jednou ze specifik tvorby autora, který odkazuje na neomezené možnosti vnímání fotografie a tvorbu takových světových autorů, jako jsou Sarah Mooon, Richard Avedon, David Hamilton či Lillian Basman.

Expozice navazuje na knižní publikaci Fotka nemusí být ostrá, vycházející z autentických rozhovorů Roberta Vana pro časopis Československá fotografie. Ve dvaadvaceti kapitolách se fotograf dělí nejen o své profesní zkušenosti, ale také o své myšlenky o fotografii, životě a lásce. Poutavý text doprovází fotografické snímky. Část z nich Robert Vano vybral ze svého archivu a část pořídil v průběhu prací na publikaci.

robert vano galerie pekarska fotka nemusi byt ostra

Jak se Robert Vano stal slavným fotografem? Nejen to se dozvíte ve dvaceti dvou kapitolách. Poutavé vyprávění, doplněné dosud nepublikovanými fotografiemi, které dává čtenářům možnost nahlédnout do života této charismatické osobnosti, připomene časy autorova dětství i nelehkých začátků v emigraci v USA, kde začínal jako asistent legendárního mistra oboru Horsta P. Horsta.

Robert Vano se v knize podělí nejen o profesionální zkušenosti, ale i o své myšlenky o práci, fotografii a o životě. Kniha vychází z autentických rozhovorů Roberta Vana a Soni Lechnerové, bývalé šéfredaktorky časopisu Československá fotografie, které vznikaly v letech 2010 až 2015 při jejich setkáních v pražských kavárnách Slavie a Louvre.

Jednotlivé fotografie z této unikátní výstavy fotografií Roberta Vana, včetně knižní publikace Fotka nemusí být ostrá, bude možné si zakoupit přímo v GALERII PEKAŘSKÁ.

K příležitosti této jedinečné výstavy připravuje GALERIE PEKAŘSKÁ 21. května workshop, s názvem „Naučte se fotit portrét s Robertem Vanem“. Bližší informace o workshopu a rezervaci je možné získat na e-mailu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo osobně v recepci galerie.

(red), foto: Robert Vano

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...