Brno chystá velkolepé ohňostroje, festival by mohl vidět milion diváků

Brno, 24. května 2011 (MEDIAFAX) - V jihomoravské metropoli finišují poslední přípravy na 14. ročník festivalu Brno - město uprostřed Evropy. Bezmála třítýdenní slavnost, kterou letos pořadatelé vyhradili lidovým veselicím a programům pod hrady Špilberk a Veveří, se uskuteční se od pátku 27. května do neděle 12. června.

ohnostroj-brno250

Největším lákadlem festivalu je ojedinělá akce, která nemá ve střední a východní Evropě obdobu - je jí mezinárodní přehlídka ohňostrůjných show Ignis Brunensis. V programu se představí špičkové české ohněstrůjné company Theatrum Pyroboli a Flash Barrandov. Sekundovat jim budou Storm Artifices z Francie, Fire Event Les Pyrotechniciens z Lucemburska a Vaccalluzzo z Itálie.

Úvodní ohňostrojné Prelude se po roce opět vrací do centra města, ohňostroj odpálí jeho tvůrci 27. května z Denisových sadů. Soutěžní ohňostroje uvidí diváci na Brněnské přehradě 28. května, 1. června, 4. června a 8. června a Grandfinale 10. června na hradě Špilberk. Soutěžní ohňostroje začínají vždy ve 22.30 hodin a jejich hudební doprovod je v přímém přenosu vysílán v brněnském Rádiu Kiss Hády.

ohnostroj-RoFaK

Návštěvnost přehlídky ohňostrojů a festivalu se rok od roku zvyšuje. Loni vyšší návštěvnost ovlivnilo výrazně nepříznivé počasí, i tak se akcí festivalu zúčastnilo přes milion návštěvníků," řekl  brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Zajímavostí podle něj je, že francouzský tým ohňostrůjců letos přiveze do Brna stejný soutěžní ohňostroj jako loni a předvede jej jako kompenzaci za loňské představení ve špatném počasí.

Letos slaví mezinárodní ohňostrojová přehlídka desáté narozeniny. První ohňostroj na přehradě totiž viděli diváci 11. června 2001. "Historicky první ohňostroj byl ale odpálen 11. června 1998 na Kraví hoře. Tehdy se soutěže zúčastnily pouze české ohňostrojné společnosti," připomněl Onderka.

Kromě mezinárodní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis se mohou lidé těšit i na Dětské dny uprostřed Evropy (27. 5. – 5. 6.), oslavy 65 let lodní dopravy na Brněnské přehradě (28. 5.), oslavy 50 let Technického muzea v Brně (9. – 12. 6.), Zábavu pod hradbami (10. – 12. 6.), Dopravní nostalgii s přehlídkou historie dopravy v ulicích města (11. – 12. 6.) a mezinárodní divadelní festival Divadelní svět Brno (27.5. – 4.6.). Součástí festivalu jsou další známé akce - svátek balónového létání Balloon Jam, Noc kostelů, Bitva Midway a mezinárodní veletrh osobních automobilů Autosalon Brno.

Jiří Nováček, foto: Roman Fiša

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...