Nové centrum pro léčbu leukémií v Brně

Brno, 1. března 2013 - Začátkem loňského listopadu bylo pod patronací Lékařské fakulty MU Brno a Fakultní nemocnice Brno založeno Univerzitní leukemické centrum. Odborníci z řad lékařů, výzkumníků a vědců spojili své síly při výzkumu a léčbě leukémií a příbuzných onemocnění. Díky tomu dostanou pacienti, postižení leukémií, komplexní péči soustředěnou na jednom místě.

FN Brno250

Těsná spolupráce odborníků by především měla zrychlit diagnostiku. Čím včasnější diagnostika, tím větší naděje na úspěšné vyléčení této nemoci. Právě diagnostika, ale také následná léčba leukémie je velmi složitá, opírá se o řadu nových metod, které lze poskytovat jen v rámci velkého centra s řadou špičkových odborníků a se zázemím špičkového výzkumu.

Lékaři v České republice ročně diagnostikují zhruba tisíc nových případů leukémií. Stanovení diagnózy od prvních příznaků nemoci běžně trvá asi tři týdny, ale existují i případy, kdy stanovení přesné diagnózy trvá až rok. Čím později je diagnóza leukémie stanovena, tím samozřejmě hůře pro nemocného. „Leukémii dělíme na čtyři typy podle průběhu (dva typy leukémie chronické a dva akutní) a podle typu buněk, ze kterých vznikají. Příznaky mohou být bohužel často nespecifické, člověk může mít například častější infekce, zvětšené uzliny, nebo postižení kůže. Léčba leukémií by měla být každému šitá na míru a vyžaduje úzkou spolupráci klinických pracovišť a laboratoří, protože příznaky a komplikace spadají do mnoha medicínských oborů," říká prof. MUDr. Michael Doubek z Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Bohunicích.

FN Brno2-468
„Boj s leukémií není jen záležitostí jediného lékaře, ale celých týmů z řad hematologů, lékařů transfúzních oddělení, plicních lékařů, molekulárních biologů, patologů, mikrobiologů i chirurgů," dodává přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky prof. MUDr. Jiří Mayer.

Právě brněnské Univerzitní leukemické centrum bude poskytovat komplexní vyšetření, laboratorní rozbory i léčbu na jediném místě, které umožní minimalizovat zbytečné průtahy mezi vyšetřením jednotlivými specialisty a mezi léčbou prováděnou na různých pracovištích. Usnadní se také mezioborové konzultace lékařů a v pacientech se od počátku onemocnění až po jeho úspěšné vyléčení vytvoří pozitivní vazba ke svému zdravotnickému zařízení a známému zdravotnickému personálu. Navíc Univerzitní leukemické centrum disponuje nejmodernějším laboratorním zázemím pro výzkum těchto krevních nemocí.

FN Brno3-468
Založením Univerzitního leukemického centra brněnští specialisté potvrdili svou příslušnost ke světové špičce v diagnostice a léčbě všech čtyř hlavních druhů leukémie. Toto pracoviště je tak jediné v České republice, jehož postupy byly uznány jako standardy pro léčbu leukémie a v mnoha zemích světa.

Léčba leukémií a jejích výzkum je bohužel velmi nákladný. Výzkum je v současné době financován především z nejrůznějších grantů a výzkumných záměrů. Uvažuje-li někdo o tom, že by chtěl výzkum leukémií finančně podpořit, může přispět na konto fondu Pomoc lidem s leukémií při Interní hematologické a onkologické klinice FN Brno (tel.: 532 233 642, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , č. ú. 97530621/0100).

Alena Štěpánková

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...