Brněnská klinika otevřela centrum pro léčbu bolestivých projevů diabetu

Brno 28. leden 2013 – Za účasti předních českých lékařů se dnes v nemocnici SurGal Clinic v Brně otevřelo nové MDM Centrum pro léčbu jedné z nejčastějších komplikací diabetu – diabetické neuropatie. Ta má za následek různé zdravotní problémy včetně palčivých bolestí především dolních končetin, pálení, křečí a může vést až k amputacím. Terapie MDM je v diabetologii zlomová, jelikož léčba medikací je celosvětově téměř neúčinná. Proti tomu terapie MDM prokazatelně zlepšila komplikace diabetické neuropatie u 80 procent diabetiků, kteří ji podstoupili. MDM Centrum v SurGal Clinic je jediným centrem pro Jihomoravský kraj.

MDM centrum

Bolestivou formou diabetu trpí v České republice přes 300 tisíc obyvatel, v Jihomoravském kraji okolo 40 tisíc diabetiků. „Mezi naše specializovaná pracoviště patří i ambulance interního lékařství a diabetologie. Zavedením MDM terapie chceme poskytovanou péči rozšířit, a tím ji občanům nejen v Jihomoravském kraji," uvedla Jitka Kellnerová, ředitelka SurGal Clinic.

Otevření provozu MDM Centra v Brně se zúčastnili prof. MUDr. Zdeněk Zadák, DrSc. z interní kliniky FN v Hradci Králové. Ten provedl v roce 2005 první klinickou zkoušku v České republice potvrzující léčebné účinky terapie MDM při léčbě diabetické neuropatie. O zkušenostech z lékařské praxe hovořil MUDr. Emil Záhumenský, přední český diabetolog a podiatr, který v současné době provádí ověřovací studii použití terapie MDM při léčbě těžce hojitelných ran. „Máme již první výsledky. Kombinací intenzivní léčby a metody MDM se nám podařilo zachránit pacientce nohu před plánovanou amputací," konstatuje Záhumenský.

Mesodiencefalická modulace (MDM) je metoda fyzikální léčby, která upravuje a harmonizuje poruchy způsobené funkčními i orgánovými chorobami či traumaty. Jde o neinvazivní elektrofyziologickou stimulaci centrálního nervového systému. Studie prokázaly, že jde o zcela bezpečnou metodu bez vedlejších účinků, která může být používána samostatně i v kombinaci s farmakoterapií a má dlouhodobé účinky. Metoda MDM je schválená a povolená v medicínské praxi pro léčbu diabetické polyneuropatie a normalizace funkce organismu na území Evropské unie a Ruské federace, v ČR ji schválilo Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Terapie MDM obsahuje 13 procedur v trvání 10 po sobě jdoucích dnů včetně víkendu, (první 3 dny probíhá procedura 2x denně, poté 1x denně), procedura trvá přibližně 30 minut. „Po absolvování terapie MDM se mi podstatně zlepšil zdravotní stav. Došlo u mě k odstranění brnění na nohou, nohy mám nyní teplé, což jsem předtím neměl. Také nyní ujdu skoro 300 metrů bez pomoci hůlky, v což jsem ani nedoufal. Po dlouhé době jsem se také krásně vyspal," popsal pacient Josef Sadecký.

Klinické studie i praxe prokázaly, že se příznivé účinky terapie MDM projevují již po několika prvních výkonech a výsledný efekt je dlouhodobý. Výkon je zcela neinvazivní, nebolestivý a pacienta nijak nezatěžuje. V současné době probíhají další ověřovací lékařské studie s cílem prokázat významný vliv terapie MDM při léčbě těžce hojitelných ran, chronických bolestí a erektivní disfunkce.

Terapie MDM je schválená na území EU pro léčbu diabetické neuropatie a nemocí spojených se špatným prokrvením tkání (mikrocirkulace), jako jsou poruchy spánku, chronický únavový syndrom, hojení ran, poruchy erekce, problémy močových cest, bolesti, únava, vyčerpání atd. Metoda je účinná také jako prevence vzniku diabetu a diabetické neuropatie a nemá žádné vedlejší účinky.

V České republice je celkem devět MDM Center, a to v Plzni, v Praze, v Brně, v Ostravě, ve Zlíně, v Mariánských Lázních, v Sedlčanech, v Hradci Králové a v Novém Městě na Moravě. Připravuje se otevření v Českých Budějovicích a v Olomouci.

Zdroj: MDM Centrum


Související články:

Komentáře 

 
0 #1 Kolemjdoucí 2014-04-02 16:10
A co realita? http://www.tribune.cz/clanek/32526-od-metody-mdm-se-distancujeme
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...