Ministrem školství by se mohl stát bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala

Praha, 29. dubna 2012 (MEDIAFAX) - Do čela rezortu školství by se mohl postavit bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně. Petra Fialu prý už oslovil premiér Petr Nečas a s tím, že by se stal ministrem školství, by souhlasily i další koaliční strany, zaznělo v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce.

skolni_trida250

"Nemám informace o tom, jak probíhají jednání, ale pan Fiala by byl dobrý výběr. Je to člověk, který má kredit a asi všichni se tu shodneme, že nový ministr musí být co nejdříve uveden do úřadu," řekla v pořadu České televize předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Premiér Nečas svého favorita na post ministra školství zatím oficiálně neoznámil. ČT to měly potvrdit dva nezávislé zdroje, ale se jménem Petra Fialy by, zdá se, neměla problém ani vládní TOP 09.

"Pan profesor Fiala je jedním z mála kandidátů, který si užívá všeobecné důvěry," řekl místopředseda vlády a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Na otázku, zda bude Fialu kontaktovat a přemlouvat ho, aby se chodu rezortu ujal, Schwarzenberg řekl: "Opravdu nevím, zda čeká na můj telefon. Ale kdybych s ním mluvil, prosil bych ho o to," řekl předsedat TOP 09.

Zároveň si nemyslí, že by přijetí funkce ministra školství bylo veřejnou a politickou sebevraždou. "Školství je v Česku tak důležité, že si myslím, že to je výzva," dodal.

Karolína Peake v neděli v reakci na možného kandidáta uvedla, že nestraník by ji na postu ministra nevadil. Dodala ale, že při jednáních s Nečasem Fialovo jméno nepadlo.

"S premiérem jsme již hovořili o tom, že rezort Ministerstva školství by měl dostat odborník, který jej zestabilizuje a dotáhne vysokoškolskou reformu. Netrváme na tom, aby to byl straník. Pro nás je důležitější kompetentnost," napsala v neděli Peake médiím.

Zmínila dále, že bude trvat také na nalezení takových opatření, která budou respektovat vázání prostředků a zároveň zachování výše platů učitelů. "Konkrétně o panu profesorovi Fialovi jsme nejednali," uzavřela vicepremiérka.

Martina Týblová

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...