Na Lesné a v Kohoutovicích se chystá stavba dvou nových katolických chrámů

Brno, 17. února 2012 (MEDIAFAX) - Římskokatolická církev se chystá v Brně postavit dva nové kostely. Vyrostou na sídlišti v Lesné a v Kohoutovicích, řekla v pátek mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. V nejstarším brněnském sídlišti Lesná usilovali věřící o stavbu kostela již od konce 60. let minulého století. "Nyní je před závěrem soutěž na návrh kostela, který završí dlouho připravovaný projekt," řekla Jandlová.

Kriz-kristus

Dlouhodobým záměrem církve je také stavba nového kostela v Brně-Kohoutovicích, pro který požehnal základní kámen papež Benedikt XVI. již při své návštěvě města v září 2009.

Jihomoravský kraj, ve kterém žije nejvíce věřících v zemi, je porevolučním stavěním kostelů vyhlášený. Jen v brněnské diecézi postavili farníci během posledních dvaceti let 44 sakrálních novostaveb, konkrétně 12 nových kostelů a 32 kaplí. Přímo v jihomoravské metropoli nebo v její bezprostřední blízkosti nechala církev postavit například klášter sester klarisek v Brně-Soběšicích, a dvě duchovní centra - Duchovní centrum Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty v sídlišti Lesná a Duchovní centrum svatého Františka z Pauly ve Vranově u Brna.

V samotném Brně navíc vyrostl v roce 1995 na sídlišti v Žabovřeskách salesiánský kostel Panny Marie pomocnice křesťanů. "Byla to první sakrální stavba ve městě po pádu totality," připomněla Jandlová. Salesiáni pak připojili ještě středisko mládeže v Brně-Líšni.

Podle Jandlové stavba nových kostelů souvisí kromě jiného i se stěhováním venkovského obyvatelstva do měst. "Lidé migrují, objevují se proto stále nová místa, kde z iniciativy farnosti či obce vznikají nové kostely a kaple," konstatovala biskupská mluvčí.

Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Komentáře 

 
0 #1 Luboš Doupal 2012-02-18 07:26
Zajímalo by mne, z čeho to financují. Mohli byste o tom něco napsat?
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...