Brno chystá chráněné bydlení pro chudé, dlužníky a neplatiče nájemného

Brno, 5. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Brněnský magistrát chystá v problémové čtvrti v okolí Cejlu projekt bydlení pro sociálně potřebné lidi, kteří jinak nemají šanci získat bydlení. V pondělí to řekla brněnská městská zastupitelka Jarmila Kouřilová (ČSSD). "Do programu budou zařazeni lidé, kteří bydlí v nevyhovujících podmínkách nebo i lidé, kteří dluží na nájemném, jsou v dluhové pasti, ale jsou schopni se domluvit na postupné úhradě nájemného," řekla zastupitelka s tím, že magistrát podá pomocnou ruku lidem, kteří jsou jinak odkázáni na ubytovny nebo azylové domy.

Penize-bankovky-tisicikoruny

Model takzvaného prostupného bydlení uspořádá brněnská radnice do tří stupňů. V takzvaném krizovém bydlení klient získá přechodné bydlení v pronajatém bytě - cílem je podle Kouřilové podchytit do nich hlavně rodiny s nezaopatřenými dětmi, které nesplňují kritéria pro nájem v obecních bytech.

Na navazující tréninkové bydlení pak po dvou letech dosáhnou lidé, kteří se budou snažit sami vlastními silami stabilizovat svou situaci i rodinný rozpočet. "Radnice s nimi uzavře smlouvu na další dva roky," řekla zastupitelka.

V třetím stupni mají lidé šanci získat standardní integrované bydlení v obecních nájemních domech. "Takové bydlení získají lidí, kteří projdou úvodními dvěma stupni programu a mají splaceny veškeré závazky vůči městu," řekla Kouřilová.

Pilotní program spustí magistrát ve Francouzské ulici, kde pro bydlení sociálně vyloučených lidí nechá přestavět dům číslo 42. Vznikne v nich 35 bytů.

Jiří Nováček

Související články:

Komentáře 

 
0 #1 veronika 2015-06-08 13:06
dobry den jsem Veronika je mi 25 let mam problém s dluhy nemuzu najit práci potrebuji se svami poradit i pomoc nemám stálé bydleni dekuji černá
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...